COMUNICAT

 

In atentia angajatorilor

 

   Avand in vedere O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv masura de sustinere a angajatorilor de intrerupere temporara a activităţii, ca urmare a intrării în şomaj tehnic a angajaţilor, institutia noastra se confrunta cu o serie de probleme legate de accesul asiguratilor la serviciile medicale, medicamente aferente pachetului de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

   In urma unei analize amanuntite s-a constatat ca o parte din salariatii care au beneficiat de  somaj tehnic au fost raportati fara contributie de asigurari sociale de sanatate constituita in Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate – D112, Anexa nr. 1.2 - Anexa asigurat.  In aceste conditii aplicatia informatica SIUI a preluat aceasta informatie din declaratia D112 considerand persoanele salariate in concediu fara plata si categoria de asigurat s-a inchis la sfarsitul lunii anterioare raportarii.

   Pentru remedierea deficientei,  venim cu rugamintea catre toti angajatorii care se afla in aceasta situatie, ca la ultima declaratie depusa sa transmita o rectificativa in care caseta "Data intrării în categoria de asigurat" sa fie completata cu ziua urmatoare celei de inchidere.

   De exemplu, pentru o categorie de salariat care este inchisa la 31.03.2020, angajatorul trebuie sa faca declaratie rectificativa cu data intoarcerii in plata 01.04.2020, daca se incadreaza in aceasta situatie.