COMUNICAT DE PRESA

 

DOSARUL ELECTRONIC DEVINE OBLIGATORIU

 

Incepand cu 12 noiembrie a.c, dosarul electronic(DES), implementat deja la nivel national, va deveni obligatoriu. In momentul instituirii, dosarul electronic ce reprezinta o componenta importanta a sistemului informatic sanitar, va putea importa date din sistemul informatic existent. Conform HG 34/2015 si Ordinului comun nr. 1123/849/2016, pentru aprobarea datelor, informatiilor si procedurilor operationale necesare utilizarii si functionarii dosarului electronic de sanatate (DES )al pacientului emis de MS Si CNAS, dosarul electronic va deveni obligatoriu nu numai pentru furnizorii de servicii medicale care se afla in relatii contractuale cu CAS Arges, ci si pentru cei care nu au incheiat contracte, atat pentru pacientii care sunt persoane asigurate, cat si neasigurate. Asadar, medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala va trebui sa se inroleze in platforma informatica, in vederea utilizarii sistemului DES.

DES cuprinde date si informatii medicale, respectiv informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor, organizate si structurate pe module, respective: “Sumar de urgenta”, Istoric medical”, “Antecedente declarate de pacient”, “Documente medicale” si “Date personale”. De retinut ca un pacient isi poate accesa dosarul electronic prin autentificare. Autentificarea in portalul DES (www.des-cnas.ro) se realizeaza numai dupa generarea matricei de securitate de catre medicii inrolati in platforma informatica, in baza actului de identitate.

 Datele medicale introduse in DES se certifica prin semnatura electronica de catre medicul curant si se transmit in sistem prin aplicatiile informatice ale furnizorilor compatibile cu sistemele informatice din platforma informatica din asigurarile de sanatate (PIAS). Furnizorii de servicii medicale care nu detin sisteme informatice proprii, vor putea utliza portalul DES, www.des-cnas.ro pentru a completa si transmite datele in dosarul electronic al pacientului.

Pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate Arges, www.casag.ro se afla toate informatiile necesare referitoare la DES, sustinute de prevederile legale, precum si modelul de cerere pentru inrolare in PIAS necesar furnizorilor de servicii medicale care nu se afla in contract cu CAS Arges  

 

Biroul de Presa CAS Arges

 

 

Prezentare pentru pacienti a Dosarului Electronic de Sanatate

http://www.youtube.com/watch?v=LtHN3qG7gZs

Prezentare pentru medici a Dosarului Electronic de Sanatate

http://www.youtube.com/watch?v=Dd9JjLNkqsU

 

Fișiere atașate

ANEXA 1 - CERERE inrolare in PIAS - FURNIZORI CARE NU AU CONTRACT CU CAS.doc ANEXA 2 Ordin MS 1123 - Date transmise in DES.doc ANEXA 3 Matricea de securitate.doc HG 34 2015.pdf Ordinul 1123 2016.pdf