IN ATENTIA FURNIZORILOR DE SERVICII MEDICALE, MEDICAMENTE SI DISPOZITIVE MEDICALE

 

Urmare reuniunii pe tema coordonarii procesului Brexit, organizata in data de 21 ianuarie 2020 de catre Ministerul Afacerilor Externe, va informam ca la data de 1 februarie 2020 Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice va intra, cel mai probabil, in vigoare. Se are in vedere semnarea Acordului de retragere a UK din UE la mijlocul lunii ianuarie de catre Presedintele Consiliului European si Presedintele Comisiei Europene pentru UE, si adoptarea prin procedura scrisa la data de 30 ianuarie 2020, astfel statele membre trebuie sa fie pregatite la nivel intern.

Precizam ca textul acordului mai sus mentionat, este publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C381/1 din 12.11.2019 si este disponibil si pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la rubrica „Informatii de interes public”/”Legislatie UE”

Conform prevederilor art. 127, alin. (1) si (6) din Acordul privind retragerea UK din UE, legislatia UE privind libera circulatie a cetatenilor va continua sa se aplice in relatia cu UK pe parcursul perioadei de tranzitie (1 februarie – 31 decembrie 2020). Acest lucru presupune continuarea aplicarii prevederilor Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate sociala (CE) nr. 883/2004 si nr. 987/2009, precum si a Directivelor nr. 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere si nr. 2012/52/UE de stabilire a unor masuri pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise in alt stat, prin aplicarea directa a Acordului privind retragerea UK din UE, pentru asiguratii britanici si asiguratii romani aflati pe teritoriul Romaniei, respectiv pe teritoriul UK.

Referitor la documentul portabil S2 (sau formularul E112), va comunicam faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), lit. (b) din Acordul privind retragerea UK din UE, persoanele asigurate in Romania sau in UK pot solicita tratament planificat la unul din furnizorii de servicii medicale de pe teritoriul UK, respectiv de pe teritoriul Romaniei, pana la incheierea perioadei de tranzitie, 31.12.2020, chiar daca tratamentul planificat va avea loc dupa incheierea perioadei de tranzitie.

Cu privire la valabilitatea CEASS-ului, va comunicam faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 32, alin (1), lit. (c) din Acordul privid retragerea UK din UE, persoanele asigurate in Romania sau in UK care se afla la incheierea perioadei de tranzitie, 31.12.2020, pe teritoriul UK, respectiv pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de prestatii de boala devenite necesare la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurari de sanatate, in baza CEASS-ului valabil, pana la incheierea sederii lor.

 

 

Fișiere atașate

Acord retragere -lb. RO.pdf