Ordinul comun MS/CNAS nr.1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806/2016 şi va intra în vigoare la 12.11.2016.
Dosarul electronic de sănătate (DES) al pacientului este o componentă a sistemului informaţional sanitare care cuprinde date şi informaţii medicale relevante pentru medici şi pacienţi, respectiv informaţii clinice, biologice, diagnostice şi terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor.
Datele şi informaţiile medicale în sistemul DES sunt organizate şi structurate pe module, respectiv: modulul "Sumar de urgenţă", modulul "Istoric medical", modulul "Antecedente declarate de pacient", modulul "Documente medicale" şi modulul "Date personale".
Dosarul electronic de sănătate al pacientului se utilizează atât de furnizorii de servicii medicale care se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cât şi de furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv de medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia.
Datele şi informaţiile medicale sunt completate şi transmise către sistemul  DES de furnizorii de servicii medicale din aplicaţiile informatice certificate sau din portalul DES, în situaţia în care furnizorii de servicii medicale nu deţin sisteme informatice proprii. Aplicaţiile informatice utilizate trebuie să fie compatibile cu sistemele informatice din platforma informatică din asigurările sociale de sănătate şi certificate în sistemul DES.

 

 

 

Fișiere atașate

ANEXA 1 DES.pdf ANEXA 2 DES.pdf ANEXA 3 DES.pdf ORDIN MS-CNAS nr.1123-849-2016.doc