Fă-i inimii tale o promisiune! Promite-i că o să mănânci mai sănătos, că o să faci mai multă mișcare și că o să-ți încurajezi și copiii să-ți urmeze exemplul, că o să renunți la fumat și că o să-ți faci controale medicale periodice!

De ce? Pentru că la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaș din lume și din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,7 milioane pe an, sunt produse de aceste boli.

Fiecare a șaptea persoană, adică în total peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar jumătate din cei afectați nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime din hipertensivi ţin sub control afecţiunea care poate avea complicații grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc.

CNAS are în derulare un program național de tratare a bolilor cardiovasculare grave prin intervenții chirurgicale și prin implantare de dispozitive menite să normalizeze funcționarea inimii și circulația sângelui pentru peste 30.000 de pacienți. Program care s-a dezvoltat și s-a diversificat pe parcursul celor opt ani de funcționare, incluzând noi proceduri, în condițiile în care și bugetul alocat s-a triplat, ajungând în acest an la aproape 130 milioane lei.

Pe lângă acest program, CNAS compensează o paletă largă de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare, care pot fi întâlnite pe toate sublistele de compensare, iar recent a efectuat demersuri în scopul încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice.

Atenţia specială acordată de CNAS bolilor cardiovasculare se reflectă şi în prevederile Contractului-cadru şi al normelor de aplicare a acestuia. Printre serviciile preventive pe care le efectuează medicii de familie se numără cele de evaluare a riscurilor cardiovasculare la adulţi, iar pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare li se oferă posibilitatea să se prezinte pentru consultaţii direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fără bilet de trimitere. Recent s-au creat premisele dezvoltării unei noi specialități clinice în ambulatoriu, cardiologia pediatrică. Totodată, depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare se face și în spitalizarea de zi.

Toate aceste eforturi nu vor fi însă niciodată de ajuns dacă tu însuți nu-ți propui să fii un om sănătos! Dacă amâni cu anii să-ți faci un control medical sau să iei în seamă micile semne care pot indica o afecțiune gravă.

Verifică-ți periodic tensiunea arterială şi valorile colesterolului şi glicemiei. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite și ținute sub control. Aceasta nu este o corvoadă, ci o investiție în propria sănătate!

Biroul de presă