IN ATENTIA FURNIZORILOR DE SERVICII MEDICALE

In vederea unei bune implementari a sistemului cardului national de asigurari sociale de sanatate va aducem la cunostiinta urmatoarele:

 

  1. Prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 557/246/2015 s-a modificat punctul 13 din anexa nr. 47 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de sanatate nr. 388/186/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2015 a H.G. nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari de sanatate pentru anii 2014-2015, astfel:

,,Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, sunt aplicabile de la data prevăzută la art. 2 alin (2) din HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX "Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare”, cu exceptia situatiilor in care asiguratii nu pot prezenta/utiliza cardul national de asigurari sociale de sanatate.

 

  1. Prin Ordinul presdintelui Casei Nationale de asigurari de Sanatate nr. 248/29.04.2015 s-a modificat alin.(10) al art. 3 din capitolul I din Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2015 si 2016, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 185/2015, astfel:

,,(10) Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare specifice, precum şi a dispozitivelor medicale şi altora asemenea prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, sunt aplicabile de la data prevăzută la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 900/2012, cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii nu pot prezenta/utiliza cardul naţional de asigurări sociale de sănătate,"cu exceptia situatiilor in care asiguratii nu pot prezenta/utiliza cardul national de asigurari sociale de sanatate.

 

Astfel, din cele mentionate mai sus dorim sa aratam faptul ca s-a creat baza legala pentru a asigura accesul la serviciile medicale, medicamente si dispozitive medicale a persoanelor asigurate care nu pot prezenta cardul national de asigurari sociale de sanatate sau din motive tehnice nu pot utiliza acest document.

            In acest sens, pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, pentru a nu ingradi accesul asiguratilor la serviciile medicale, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele:

           

In situatia in care o persoana nu poate prezenta cardul (fie nu a intrat in posesie, fie nu il poate prezenta la furnizor), sau din motive tehnice cardul nu poate fi utilizat se va proceda la verificarea calitatii de asgurat prin intermediul aplicatiei ,,PIAS” instalata atat pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.htlm, cat si pe site-ul CAS Calarasi la adresa http://www.casan.ro/cascl/page/verificare-asigurat.html.

            In cazul in care persoana figureaza neasigurata, se vor acorda serviciile din pachetul minimal, iar pacientul va fi indrumat catre casa de asigurari de sanatate pentru a intocmi procedurile necesare in vederea dobandirii calitatii de asigurat. In cazul in care persoana figureaza asigurata, se vor acorda serviciile prevazute in pachetul de baza.

            Pentru persoanele carora nu li s-a emis cardul, situatie ce se poate verifica prin intermediul aplicatiei instalate pe site-ul CNAS sau CAS calarasi, se vor acorda serviciile medicale corespunzatoare in baza calitatii de asigurat/neasigurat dupa caz.

            In speranta ca toti participantii din sistemul de sanatate inteleg necesitatea si importanta implementarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in sistem, va solicitam sa respectati intocmai prevederile legale in vigoare si sa asigurati conditii normale de desfasurare a actului medical.