Intrebari adresate Medicului Sef si raspunsuri referitoare la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

 

1. Cine elibereaza concedii medicale pentru cazurile in care asiguratii isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal sau au urmat un tratament in strainatate ?

 

 

Concedii medicale pentru tratament in strainatate

Cu exceptia Concediilor pentru ingrijire copil bolnav

 

Legislatie aplicabila:

1. Pentru tratament in UE:

ORDINUL MS/CNAS nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor <LLNK 12005 158180 301 0 47>Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, art. 17, alin.(5): “Pentru persoanele care intră în câmpul personal de aplicare a <LLNK 12008 592 50-301 0 77>Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71, cu modificările şi completările ulterioare, casele de asigurări de sănătate pot elibera certificatele de incapacitate de muncă la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 zile de la data la care a fost primit raportul medical întocmit corect.”

 

 

2. Pentru tratament in tari non-UE:

ORDINUL MS/CNAS nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor <LLNK 12005 158180 301 0 47>Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, ART. 32:

“Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, beneficiază de concediu medical acordat în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege; certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.

ART. 33

Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.”

 

 

2. Care sunt situatiile in care concediile medicale se pot elibera si la o data ulterioara ?

 

Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii :

a) in caz de sarcina si lauzie ( numai concediul medical pentru maternitate )

b) pentru perioada de internare in spital

c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg

d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile

e) in caz de carantina

f) pentru pacientii cu afectiuni oncologice

 

3. Cate zile de concediu medical se pot acorda la iesirea din spital ?

 

La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar in cazuri speciale, cu aprobarea medicului-sef de sectie, pana la maximum 21 de zile calendaristice.

Dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, in cazul in care starea sanatatii pacientului nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune, urmand ca, in cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, sa trimita pacientul la medicul din ambulatorul de specialitate.

Medicii curanti din unitatile sanitare cu paturi, care ingrijesc pacienti cu TBC, SIDA, neoplazii, elibereaza certificatele de concediu medical pe durata internarii asiguratilor, iar la externare pot acorda concediu medical pana la 30/31 de zile calendaristice. In cazul pacientilor cu TBC medicii au obligatia sa indrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat in evidenta.

 

4. Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Care sunt bolile pentru care durata de acordare a concediului medical este mai mare ?

 

Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate tempoara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza :

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS , cu acordul MS ( anexa 7 ordin MS/CNAS nr.60/32/2006-actualizat )

b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii

c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara

d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an , in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Pentru eliberarea acestor certificate adeverinta tip va contine numarul de zile de CM, pe codul respectiv de indemnizatie, din ultimii doi ani.

Pacientii vor fi indrumati pentru obtinerea avizului de la cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca:

- la un an pentru situatiile de la lit. b) c) ;

- la 6 luni pentru situatia de la lit. d).

 

5. Cum se procedeaza in situatia in care pacientii internati in spital au beneficiat in ultimele 12 luni de 90 de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca ?

 

Acesti pacienti vor fi trimisi la cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca in a caror raza teritoriala este situat spitalul respectiv. In cazul in care pacientii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observatie, rezultatele investigatiilor si referatul medical (anexa 8 ordin MS/CNAS nr.60/32/2006- actualizat) in vederea avizarii prelungirii concediului medical .

 

6. Cate zile de concediu medical se pot acorda pentru urgente medico-chirurgicale pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital si cine poate acorda aceste concedii medicale ?

 

In caz de urgente medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, concediul medical se acorda de medicul care a asistat urgenta ( medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de garda, structuri de primire urgente, ambulanta, centru de permanenta), pentru o perioada de maxim 5 zile calendaristice. Daca incapacitatea temporara de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceiasi afectiune, dar nu pentru cod de indemnizatie de urgenta (06), in conditiile si pe duratele stabilite de lege.

 

7. Cum se procedeaza in situatia perderii certificatului medical ?

 

In caz de pierdere a certificatului de concediu medical, medicii pot elibera un duplicat la cererea platitorului sau a asiguratului, mentionandu-se pe noul cerificat medical “DUPLICAT “.

Cererea de eliberare a duplicatului se face pe proprie raspundere, cunoscand dispozitiile art.326 din Codul Penal cu privire la falsul in declaratii .

 

 

8. Cum se procedeaza in situatia in care un asigurat, caruia i s-a acordat certificat de concediu medical pentru o anumita perioada, doreste sa isi reia activitatea profesionala inainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical ?

 

In aceasta situatie este obligatorie modificarea certificatului medical, in mod corespunzator, de catre medicul prescriptor .

 

9. Care sunt exceptiile pentru care durata de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav poate depasi 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil ?

 

In situatia in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilit de medicul curant in functie de gravitatea afectiunii. Daca durata concediului medical depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale .

 

10. Cine poate beneficia de indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav ?

 

Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 158/2005.

Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei, sau i-au fost dati in plasament .