În Monitorul Oficial al României nr. 806/13.10.2016 a fost publicat Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi preşedintelui CNAS nr.1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului.

Actul normativ conţine precizări referitoare la utilizarea şi funcţionarea dosarului electronic de sănătate, care vor fi aplicate de toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Covasna şi care sunt în concordanţă cu obligaţia legală şi contractuală referitoare la completarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia.

Dosarul electronic de sănătate al pacientului se utilizează de către furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate înrolaţi în platforma informatică din asigurările de sănătate, precum şi de furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate, şi medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia.

Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sănătate sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES şi numai după autentificare, autentificarea pacientului în portalul DES fiind realizată numai după generarea matricei de securitate de către medicii înrolaţi în platforma informatică din asigurările de sănătate şi definirea de către pacient sau reprezentantul legal al acestuia a parolei de acces prin portalul DES.

Dispoziţiile actului normativ precizat vor intra în vigoare începând cu data de 12 noiembrie 2016 şi vor fi aplicate de toţi furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Covasna.

 

 

 

 

Alte informaţii găsiţi  AICI

 

Fișiere atașate

ORDIN_1123_849.pdf informare DES - DOSAR ELECTONIC.pdf Manual DES pacienti v2_1.pdf CERERE INROLARE DES.docx HOTARÂRE_Nr34. an 2015.doc Manual DES medici v2_1.pdf