INFORMARE

privind semnătura electronică pentru medicii din camerele de gardă și structurile de urgență din cadrul spitalelor.

 

Având in vedere reglementarile:

- Hotărârii de Guvern nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordarii asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, , cu modificarile si completarile ulterioare;

- Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2018 a Hotararii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordarii asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, cu modificarile ulterioare,

precizăm următoarele:

1. Serviciile acordate in camerele de garda si structurile de urgenta din cadrul spitalelor pentru care finantarea nu se face din bugetul Ministerului Sanatatii/ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, sunt contractate de spitale cu casele de asigurari de sanatate ca servicii de spitalizare de zi;

Medicii care isi desfasoara activitatea in structurile de urgenta anterior mentionate trebuie sa detina semnatura electronica extinsa/calificata.

(a se vedea art. 90 alin. (3) si art. 86 alin. (4) din Anexa 2 la H.G. nr. 140/2018 precum si art. 4 alin. (3) si art. 5 alin. (3) din Anexa 23 la Ordinul nr. 397/836/2018)

2. Medicii care își desfășoara activitatea în unitățile și compartimentele de primire a urgențelor din cadrul spitalelor ce sunt finanțate din bugetul de stat încheie convenții cu casele de asigurări de sănătate, în vederea recunoașterii prescripțiilor medicale pentru medicamente cu și fără contribuție personală eliberate de către aceștia. Aceștia pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu numai pentru afectiuni acute, pentru maximum 7 zile.

Pentru a incheia convenție cu casele de asigurări de sănătate medicii trebuie să dețină semnatura electronică extinsă.

(a se vedea art. 1 alin. (7) si (8) din Anexa 36 la Ordinul nr. 397/836/2018 precum si art. 2 alin. (2) lit. e) si art. 4 lit. g) din Anexa 41 la Ordinul nr. 397/836/2018)

3. Atât medicii prevăzuți la pct. 1 cât și cei prevăzuți la pct. 2 din prezența adresa au obligația să utilizeze prescripția medicală electronică on-line și în situații justificate prescripția medicală electronică off-line pentru medicamente cu și fără contributie personală în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare; asumarea prescriptiei electronice de către medicii prescriptori se face prin semnatura electronică extinsă/calificată potrivit legislației naționale/europene în vigoare privind serviciile de încredere.

(a se vedea art. 92 alin. (1) lit. y) din Anexa 2 la H.G. nr. 140/2018 precum si art. 5 lit. y) din Anexa 26 si art. 4 lit. f) din Anexa 41 la Ordinul nr. 397/836/2018)

4. Medicii care își desfășoară activitatea în spital au obligația ca la externarea asiguratului să elibereze prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu, conform prevederilor legale în vigoare dacă recomandă un tratament în ambulatoriu, conform scrisorii medicale/biletului de ieșire din spital, pentru o perioadă de maximum 30 de zile; prin externarea asiguratului se intelege externarea din spitalizare continuă și spitalizare de zi, cu exceptia cazurilor prezentate în structurile de primiri urgențe. Pentru nerespectarea acestei obligatii, casele de asigurari de sanatate retin suma de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligatiei.

(a se vedea art. 14 din Anexa 23 la Ordinul nr. 397/836/2018)

În consecință, dacă pentru cazurile prezentate în structurile de primiri urgențe (atât în cele aflate în relație contractuală cu casele de asigurări, cât și în cele finanțate de la bugetele de stat) nu a fost eliberată prescripție medicală, nu este aplicabilă sancșiunea reținerii sumei de 200 de lei pentru fiecare caz.