INFORMARE

Modificarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu

 

            Prin prezenta vă informăm  că  la data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare Ordinul nr. 909/1163/2018 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Ordinul menționat prevede următoarele modificări:

Art. I. - Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala în tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala în tratamentul ambulatoriu, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 2 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

   1. La anexa nr. 1, punctul I "Componenta prescriere" se înlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

   2. La anexa nr. 2, capitolul I punctul 6, subpunctul 6.9 va avea urmatorul cuprins:

    "6.9. DCI-uri din cadrul sublistei B, prescrise în regim de compensare 90% din pretul de referinta pentru pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pâna la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri;".

   3. La anexa nr. 2, capitolul II punctul I "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta prescriere", la punctul 2 litera a), subpunctul (iii) va avea urmatorul cuprins:

    "(iii) se bifeaza «Pensionar» pentru toate persoanele care îsi dovedesc aceasta calitate printr-un cupon de pensie; pentru pensionarii care realizeaza venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pâna la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, se bifeaza categoria «lista B 90%»".

   4. La anexa nr. 2, capitolul II punctul I "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta prescriere", la punctul 4, litera h) va avea urmatorul cuprins:

    "h) «% Pret ref.» - se noteaza, dupa caz: procentul corespunzator de compensare (90%, 50%, 100% sau 20% din pretul de referinta) al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor din sublistele A, B, C (sectiunea C1) si D;

   5. La anexa nr. 2, capitolul II punctul II "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta eliberare", la punctul 3, litera e) va avea urmatorul cuprins:

    "e) «Denumire comerciala» - farmacistul va mentiona în aceasta rubrica si în fata persoanei care ridica medicamentele (asigurat sau împuternicitul acestuia) medicamentele pe care le elibereaza. În cazul testelor de automonitorizare, farmacia va specifica în cadrul acestei rubrici sintagma «teste de automonitorizare», iar la rubrica «Valoare compensare» va înscrie suma rezultata ca urmare a înmultirii numarului de teste de automonitorizare eliberate cu pretul de decontare stabilit pentru un test de automonitorizare. În situatia în care primitorul renunta la anumite DCI-uri/medicamente si/sau materiale sanitare cuprinse în prescriptia medicala electronica on-line si off-line, farmacistul va completa componenta eliberare numai cu medicamentele eliberate si va lista un exemplar al acesteia, pe care primitorul semneaza, cu precizarea pozitiilor (din componenta prescriere) corespunzatoare medicamentelor la care renunta, nefiind permisa eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie în cadrul sumei respective.

În cazul DCI-urilor din sublista B prescrise pensionarilor care realizeaza venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pâna la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, la rubrica «Valoare compensare» se vor trece pentru fiecare medicament valoarea de compensare corespunzatoare aplicarii cotei de 50% din pretul de referinta, notându-se în paranteza «CNAS», si valoarea de compensare de 40% din pretul de referinta, notându-se în paranteza «MS», pentru prescriptiile a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta este de pâna la nivelul prevazut în contractul-cadru.

    În cazul eliberarii fractionate, în ceea ce priveste atât numarul, cât si cantitatea din fiecare medicament, farmacistul va completa atât componenta eliberare, cât si componenta eliberare pentru pacient si va înmâna primitorului componenta eliberare pentru pacient pentru a se prezenta la aceeasi farmacie sau la o alta;".

   Art. II. - Prescriptiile medicale electronice emise de furnizorii de servicii medicale anterior intrarii în vigoare a prezentului ordin se pot elibera de catre farmacii pâna la data expirarii termenului de valabilitate al prescriptiei medicale stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data prescrierii medicamentului.