Grupul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism al contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor conform Ordonanţei de Urgenţă nr 77/2011 (cunoscută şi sub denumirea de clawback) a convenit în cursul şedinţei de astăzi să accelereze ritmul activităţii de modificare a actului normativ menţionat.

Astfel, reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor Publice, ai CNAS şi ai industriei farmaceutice (APMGR, ARPIM, PRIMER) se vor întruni săptămânal, pentru a definitiva mai multe variante de mecanism clawback, care vor fi prezentate Guvernului.

“Decizia trenează de mult timp în acest domeniu şi se impune o nouă abordare care să asigure funcţionalitatea, predictibilitatea şi sustenabilitatea macroeconomică a contribuţiei claw-back” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Soluţia care va rezulta în urma activităţii grupului de lucru va avea în vedere menţinerea rolului contribuţiei de regulator al consumului de produse farmaceutice, dar şi garantarea accesului pacienţilor la toată gama de medicamente generice şi inovative. Un alt aspect analizat este impactul bugetar și cel asupra industriei farmaceutice, luându-se în considerare păstrarea producătorilor pe piață şi protejarea locurilor de muncă din domeniu, dar şi oferirea de condiţii corecte și egale pentru toţi agenţii economici din industria medicamentelor.

Pentru alte informații accesați www.cnas.ro sau pagina de Facebook a CNAS.

 

Biroul de presă