Una din patru persoane din întreaga lume are, la un moment dat în viață, o afecțiune mintală. Paleta acestor afecțiuni este foarte largă, de la cele întâlnite frecvent, precum depresia, anxietatea și atacul de panică, până la tulburări mai rare, precum dezordinile bipolare și schizofrenia.

Circa 50% din afecțiunile mintale încep în jurul vârstei de 14 ani, dar în majoritatea cazurilor rămân nedetectate și netratate. Depresia este, ca pondere, a treia principală problemă de sănătate care afectează adolescenții, iar sinuciderea este cea de-a doua cauză principală de deces a pesoanelor cu vârsta între 15 și 29 de ani, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (WHO). Consumul de alcool și de droguri la vârsta adolescenței este o problemă îngrijorătoare în numeroase țări, inclusiv în România. O altă problemă în creștere este cea a dezordinilor alimentare (bulimie, anorexie).

De aceea, campania mondială de conștientizare a problemelor mintale din acest an are ca temă "Tinerii şi sănătatea mintală într-o lume în schimbare".

În România, unul din cele 14 programe naționale curative derulate de CNAS este cel de sănătate mintală, ce are ca obiective testarea persoanelor în vederea stabilirii dependenței de stupefiante și tratarea acestei dependențe în unități sanitare specializate.

Totodată, CNAS finanțează acordarea serviciilor medicale de psihiatrie în ambulatoriu și în regim de spitalizare, a serviciilor psihologice conexe actului medical, precum și o largă paletă de medicamente cu indicații în tratarea problemelor mintale.

Sănătatea mintală nu se rezumă însă doar la tratamentul afecțiunilor mintale. Revine în sarcina familiei și a profesorilor, a colegilor de muncă și chiar a întregii societăți să asigure un climat de liniște sufletească și de diminuare pe cât posibil a stresului inerent epocii actuale, dar și să adopte atitudini adecvate, de înțelegere, compasiune și îndrumare către ajutorul medical specializat, în cazul în care depistează la o persoană semnele unei posibile afecțiuni mintale.

„Depinde de fiecare dintre noi să renunțăm la a mai considera drept rușinoasă existența unei tulburări mintale și să renunțăm la atitudinile de învinovățire și de respingere a persoanelor cu afecțiuni mintale. La fel de important este să dezavuăm comportamentele intimidante, bullying-ul, una din sursele majore de probleme mintale pentru cei care sunt ținta acestor comportamente, și să conștientizăm rolul media, în special al social media, în inducerea și exacerbarea de atitudini agresive, dar și de tulburări anxioase sau depresive” - declară președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Biroul de presă