Având în vedere publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 507/ 30. 06. 2017 a OuG nr. 49/ 2017 pentru (…) modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data de 30. 07. 2017 este aplicabilă următoarea prevedere legală adusă art. V din OG nr. 17/ 2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative:

     “Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice.”
Întrucât dispoziţiile legale mai sus indicate fac referire expresă la faptul că, începând cu data de 30 iulie 2017, orice dispoziţie contrară se abrogă, pentru punerea în aplicare, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, a acestor prevederi, a fost emis Ordinul MS/CNAS nr.876/824/2017.

     Prin acest ordin comun s-a reglementat faptul că furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, precum şi furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale şi alte asemenea acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care sunt persoane fizice, persoane juridice de drept privat sau entităţi fără personalitate juridică, nu au obligaţia de a aplica ştampila pe  declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la casele de asigurări de sănătate ori alte documente emise sau încheiate în relaţia cu casele de asigurări de sănătate.

    Potrivit acestor reglementări, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu mai au obligaţia aplicării ştampilei pe documente emise în baza unor acte normative printre care şi Ordinul MS/CNAS nr.15/1311/2018 privind Normele de aplicare a OUG 158/2015 pentru concediile medicale şi îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

    Avand în vedere că pentru emiterea Ordinului nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, aşa cum reiese şi din preambulul acestui ordin, s-a luat în considerare ca şi temei legal O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acestea sunt într-o strânsă legătură una cu alta.

   Deşi nu este expres prevăzută de către Ordinul MS/CNAS nr. 876/824/2017, se fac aplicabile prevederele Ordinului referitor la eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei şi asupra certificatului medical.