ÎN ATENȚIA

FURNIZORILOR DE MEDICAMENTE CU ȘI FĂRĂ CONTRIBUȚIE PERSONALĂ ÎN TRATAMENTUL AMBULATORIU

 

 

În vederea aplicării unitare a dispozițiilor Ordinului MS/ CNAS nr. 397/ 836/ 2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2017 a <LLNK 12014   400 20 301   0 33>Hotărârii Guvernului nr. 140/ 2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 și a HG nr. 140/ 2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, atragem atenția cu privire la următoarele dispoziții legale și contractuale:

 

1. La Anexa nr. 36 din Ordinul comun MS/ CNAS nr. 397/ 836/ 2018, art. 7 alin. (6) “Farmaciile au obligaţia să asigure acoperirea cererii de produse comerciale ale aceluiaşi DCI, cu prioritate la preţurile cele mai mici din lista preţurilor de referinţă pe unitatea terapeutică aferente medicamentelor (denumiri comerciale); să se aprovizioneze, la cererea scrisă a asiguratului, înregistrată la furnizor, în maximum 24 de ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din lista preţurilor de referinţă pe unitatea terapeutică aferente medicamentelor (denumiri comerciale), dacă acesta/acestea nu există la momentul solicitării în farmacie. Solicitarea de către asigurat se face în scris, iar farmacia trebuie să facă dovada demersurilor efectuate în acest sens în condiţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente.
Face excepţie de la obligaţia farmaciei de a se aproviziona în maximum 24/48 de ore cu medicamente situaţia în care farmacia se află în imposibilitatea aprovizionării cu medicamente, din motive independente de aceasta şi pe care le poate justifica cu documente în acest sens.”

Față de cele de mai sus, pot fi considerate documente justificative solicitările farmaciilor prin fax sau e-mail de livrare a medicamentelor care conțin informații privind denumirea medicamentelor și cantitatea acestora sau orice alt înscris prin care se poate demonstra demersul farmaciei de a se aproviziona cu medicamentele solicitate de asigurați.

 

2. Obligațiile furnizorilor de medicamente aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate sunt prevăzute la art. 152 din Anexa 2 la HG nr. 140/ 2018, cu modificările și completările ulterioare, precum și la art. 7 din Anexa 37 la Ordinul comun MS/ CNAS nr. 397/ 836/ 2018, cu modificările și completările ulterioare.

 

Reiterăm faptul că, potrivit obligației prevăzute la art. 152 lit. ab), asumarea eliberării medicamentelor se face prin semnătura electronică extinsă/ calificată a farmacistului.

În consecință, fiecare farmacist are obligația utilizării semnăturii electronice proprii.

 

 

Președinte-director general,

jr. Elena Nadia Harpa