În Monitorul Oficial al Românei nr. 583/ 02. 07. 2020 a fost publicat Ordinul MS nr. 1092/ 2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
 
  În cuprinsul actului normativ menționat (pe care îl puteți vizualiza pe site-ul CAS Neamț: www.casnt.ro) și care intră în vigoare la data de 2 iulie 2020, sunt aprobate Instrucţiunile obligatorii privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical.
 
  Medicul care eliberează certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor înscrise în rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instrucţiunilor aprobate prin prezentul ordin şi/sau completarea eronată a acestora constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
 
  Formularele de certificate de concediu medical în vechiul format aprobat prin Ordinul MS/CNAS nr.233/125/2006 se utilizează până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 30.09.2020.
 
  Noile formulare se vor elibera fără aplicarea ștampilei unității sanitare emitente, iar rubricile corespunzătoare avizelor Casei Teritoriale de Pensii și Direcției de Sănătate Publică nu mai cuprind ștampila unității, suplimentar apărând numele și prenumele persoanei care avizează și semnatura.Totodată, consemnăm faptul că în noul formular nu mai este prevăzută rubrica corespunzătoare luării în evidență de către medicul de familie. Un alt element de noutate în noul formular este reprezentat de faptul că se va înscrie codul numeric personal al copilului pentru care se acordă concediul medical, în situația în care certificatul de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav. Pentru vizualizare completă, vă rugăm accesați Ordinul MS / CNAS nr. 1092/745/2020.
 
  Menționăm faptul că în conformitate cu acest nou act normativ respectarea instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical prevăzute în Anexa nr.2 la ordin, sunt obligatorii. 

 

Fișiere atașate

Ordin 1092 din 2020.pdf