Începând cu data de 01. 06. 2020, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pacienții cu degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV) forma neovasculară (umedă), pacienții cu afectarea acuității vizuale determinată de edemul macular secundar ocluziei venei retinei (OVR de ran sau OVR centrală) sau edemul macular diabetic (EMD) pot beneficia de tratament cu medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM), inclus condiționat, în baza unui contract cost-volum, în subslista C secțiunea C1 grupa de boală G26 Boli degenerative ale ochiului (glaucoma și boli maculare).
 
  Acest medicament este primul medicament compensat în România care se administrează prin injecții intravitreene.
 
  Medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM) are o administrare specifică prin injectare în ochi (intravitreană), efectuată de către un medic oftalmolog cu experiență în administrarea injecțiilor intravitroase, conform standardelor medicale și ghidurilor în vigoare. Administrarea necesită condiții adecvate de anestezie și asepsie, inclusiv administrarea locală a unui bactericid cu spectru larg, iar imediat după injectarea intravenoasă, pacienții trebuie monitorizați pentru creșterea presiunii intraoculare.
 
  Protocolul trapeutic specific S01LA05 aprobat prin Ordinul MS/ CNAS nr. 1301/ 500/ 2008 cu modificările și completările ulterioare, monitorizează condițiile de administrare din RCP.
 
  Pentru asigurarea accesului pacienților eligibili la tratament și o practică unitară la nivel național, facem următoarele precizări:
 
  1. Prescrierea medicamentului Eylea se efectuează pentru pacienții eligibili care îndeplinsc criteriile de includere în tratament menționate în protocolul terapeutic specific, de către medicii în specialitatea oftalmologie aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
 
  2. Prescrierea se efectuează pentru o perioadă de până la 30-31 de zile, pe denumire comercială, cu precizarea pe prescripție și a  denumirii comune internaționale corespunzătoare, pe sublista C secțiunea C1 grupa de boală G26.
 
  3. Medicamentul se poate administra în indicațiile din protocolul terapeutic S01LA05, concomitent la ambii ochi dacă este necesar și dacă este recomandat din punct de vedere medical, în condițiile în care fiecare flacon (UT) trebuie utilizat numai pentru tratamentul unui singur ochi; pentru tratamentul ambilor ochi se vor prescrie lunar 2 flacoane (2UT).
 
  4. Administrarea medicamentului este efectuată în regim de spitalizare (recomandabil spitalizare de zi) sau ambulatoriu, de către un medic oftalmolog cu experiență în administrarea injecțiilor intravitroase dintr-o unitate sanitară cu paturi sau ambulatoriu de specialitate care respectă condițiile adecvate de administrare ale medicamentului (anestezie și asepsie, inclusiv monitorizarea pentru creșterea presiunii intraoculare imediat după injectare).
 
  5. Medicul oftalmolog prescriptor care a emis rețeta pentru tratament cu medicamentul ELYRA (DCI AFLIBERCEPTUM) poate fi diferit de medicul oftalmolog care injectează medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM).