Prin adresa cu nr. P3898 / 16.05.2022, Casa Națională de Asigurări de Sănătatea a comunicat o serie de precizări cu privire la punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, cu modificările și completările ulterioare.


    Potrivit dispozițiilor actului normativ sus-menționat, cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, care necesită servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și în Normele de aplicare ale acestuia, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de coplată.


    Cheltuielile generate de acordarea către cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, a serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.


    Furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale aflați în relație contractuală cu CAS Neamț, care acordă asistență medicală persoanelor menționate în O.U.G. nr.15/2022, cu modificările și completările ulterioare, au obligația să asigure o evidență distinctă a cheltuielilor sus-menționate, precum și a documentelor justificative în baza cărora se realizează acestea.

    În acest sens, furnizorii vor urmări următoarele aspecte:

    1) Să înregistreze cetățenii proveniți din zona de conflict în aplicația informatică pusă la dispoziție de CNAS;

    2) Să evidențieze distinct / cod unic de identificare temporar, în PIAS, serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale acordate persoanelor menționate în O.U.G. nr.15/2022, cu modificările și completările ulterioare;

    3) Să raporteze serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivelor medicale acordate persoanelor menționate în O.U.G. nr.15/2022, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu regulile implementate în PIAS și cu respectarea strictă a termenelor din calendarul transmis de CNAS;

    4) Să transmită către CAS Neamț, la termenele stabilite, facturile însoțite de documente justificative: extrasele din PIAS din care rezultă codul unic de identificare temporar al persoanei beneficiare, copii ale documentelor de identitate, dacă acestea există, sau copii ale documentelor medicale de la nivelul furnizorilor, pentru persoanele care nu dețin documente de identitate.


    CAS Neamț va înștiința furnizorii în scris cu privire la valoarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, validate pe fiecare cod unic de identificare temporar și pe total; în cazul respingerii unor servicii / medicamente / materiale sanitare/ dispozitive medicale se va comunica furnizorilor motivul refuzului.


    La contractele de furnizare servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale încheiate între furnizori și CAS Neamț se vor încheia lunar acte adiționale cuprinzând sumele aferente serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale acordate persoanelor beneficiare ale O.U.G. nr.15/2022, cu modificările și completările ulterioare.


    În concluzie, vă solicităm să acordați o mare atenție evidenței distincte a cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale, cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, precum și documentelor justificative în baza cărora se realizează aceste cheltuieli, pe care să le raportați în mod distinct către CAS Neamț, cu respectarea termenelor din calendarul CNAS.