În vederea evitării disfuncționalităților de prescriere și asigurării accesului neîntrerupt al asiguraților la tratament, vă informăm că, începând cu data de 01.09.2022 (data prescrierii), vor intra în procesul de verificare a regulii de validare PHM 256( ce funcționează în PIAS la nivel de eroare), la prescriere, formularele specifice (cu schema terapeutică asociată fiecărui formular) transmise și confirmate în PIAS pentru medicamentele notate cu (**)1 , (**)1Ω şi (**)1β în Lista aprobată prin H.G. nr.720/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aferente categoriei de boală G12, G22CV, G31ACV, G31CCV, G31 GCV, G31H, respectiv PNS: 6.4, 6.17, 6.24.

Formularele specifice aprobate prin Ordinul CNAS nr. 141 / 2017 cu modificările și completările ulterioare, pot fi consultate în dinamică și descărcate de către medicii prescriptori de pe pagina web a CNAS www.cnas.ro, secțiunea ”Informații pentru furnizori – formulare și machete”.

Inițierea și continuarea tratamentului specific unor afecțiuni cu medicamentele notate cu (**)1 , (**)1Ω şi (**)1β în Lista aprobată prin H.G. nr.720/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru care nu sunt aprobate Formulare specifice prin Ordinul CNAS nr.141 / 2017 cu modificările și completările ulterioare se realizează cu respectarea protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr.5645/499/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Reamintim medicilor prescriptori care își defășoară activitatea în cadrul furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CAS Neamț, că au obligația prescrierii corecte a medicamentelor notate cu (**)1 , (**)1Ω şi (**)1β pentru care sunt aprobate formulare specifice prin Ordinul CNAS nr.141 / 2017 cu modificările și completările ulterioare:

- în concordanță cu Metodologia de transmitere în platforma informatică di asigurările de sănătate a Formularelor specifice, prevăzută în anexa nr.2 la Ordinul CNAS nr.141 / 2017, cu modificările și completările ulterioare;

- în concordanță cu tipul de formular specific și perioada de administrare confirmate în PIAS. Utilizarea altui cod de boală (G)/PNS față de cel înscris în Confirmare, prescrierea altui medicament sau prescrierea în afara perioadei de valabilitate din formularul specific și Confirmare, va conduce la imposibilitatea medicului prescriptor de a valida formularul de prescripție medicală electronică în SIPE.