Subprogramul de reconstrucție mamară funcționează din anul 2014 în cadrul Programului Național de Oncologie, derulat de CNAS, și se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice.

În cadrul programului se finanțează costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară. Aceste endoproteze se achiziționează de spitalele incluse în program, care de asemenea efectuează și operația de reconstrucție mamară. La ora actuală, programul se derulează prin 19 spitale din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Lista acestor unități medicale se regăsește în Ordinul CNAS nr. 245/2017, cu modificările și completările ulterioare, act normativ care cuprinde normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018.

Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un sigur criteriu de includere a pacientelor, și anume evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. În subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicații medicale: cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv și cele cu afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor medicale interdisciplinare contraindică intervenția sau anestezia generală.

În acest an, în cadrul subprogramului s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucție mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2087 lei. Până la 30 august a.c. s-au efectuat 137 de endoprotezări mamare.

În prezent, CNAS lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019 - 2020. În acest context, instituția așteaptă de la specialiștii din domeniul medical propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure totodată creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop.

Biroul de presă