Guvernul a aprobat prelungirea termenului de aplicare  a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020  a fost necesară în contextul situației excepționale existente la nivel național, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciior medicale pe perioada stării de urgență. De asemenea, urmează ca după ieșirea din starea de urgență să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale și să asigure accesul neîntrerupt al populației la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2.

De asemenea, în condițiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuității activităților derulate în prezent și preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

„Ne aflăm într-o perioadă în care prioritatea zero în sistemul de sănătate este limitarea răspândirii infectării cu SARS-COV-2. Și în perioada următoare, regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent în raport cu evoluția COVID-19, astfel încât toți pacienții să  aibă acces la servicii medicale de calitate, în condiții de siguranță. În paralel, lucrăm și la proiectele celor două acte normative privind noile pachetele de servicii, Contractul-cadru și programele naționale de sănătate care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

În cadrul sedinței de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobată și o hotarâre pentru modificarea și completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.