~~Ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emoționante manifestări mondiale de sprijin și susținere pentru cei aflați în suferință. În urmă cu 10 ani, o fetiță din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, și-a dorit să creeze această zi de conștientizare a bolii pentru a le transmite celorlalți cu aceeași afecțiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internațională marcată în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Epilepsia este definită ca o tulburare a activității electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariția unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive. Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoșătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstițioasă de cei din jur și chiar și astăzi sunt ținta atitudinilor negative, discriminatorii.

La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecțiune, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcție de cauze, dar în șase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecțiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură și crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ținute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

În România, CNAS finanţează medicamentele și serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Trebuie însă subliniat că un stil de viață sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului și emoțiilor intense pot duce la diminuarea frecvenței apariției crizelor epileptice.

„Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viață normală, dar trebuie ajutate în acest sens nu doar de medici ci și de oamenii din jur. Respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate și depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea în care acestea se află. Trebuie să înțelegem cu toții că avem fiecare o responsabilitate față de aceste persoane” - a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Purple Day.

 

                                                                                                                                         Biroul de presă