Familia ta își verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să știi că 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală.

Și trebuie să mai știi că diabetul poate duce la complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli.

Dar ce este de fapt diabetul? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei - alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc. - din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum, astfel că la ora actuală aproape 9% din populaţia adultă a lumii suferă de această boală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO). De aceea, combaterea afecțiunii este una din priorităţile pe agenda instituțiilor internaționale, ținta fiind ca până în anul 2025 să se oprească creșterea numărului cazurilor de diabet și obezitate din întreaga lume.

Și România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire și tratare a diabetului. De aceea, cel mai mare program național curativ derulat de CNAS, ca număr de pacienți - circa 823.000 în acest an - și al doilea ca nivel de finanțare, după cel oncologic, este cel de diabet. Bugetul alocat anual Programul Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienților beneficiari s-a dublat în același interval de timp.

În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii. Acest program este perfecționat și dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie a.c. a decontării unor tehnologii moderne, pe bază de senzori electronici, de automonitorizare continuă a glicemiei și de injectare dozată a insulinei.

În final, reține deci că diabetul are costuri ridicate, exprimate nu doar în bani ci și în ani de invaliditate și de viață, dacă nu este prevenit și depistat la timp, ci de-abia când apar complicații. Depistată într-un stadiu incipient, boala nu poate fi vindecată, însă poate fi însă ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Prevenția diabetului se poate face printr-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii printr-o simplă testare a glicemiei, pentru întreaga familie!

Biroul de presă