Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, astfel cum au fost acestea modificate prin H.G. nr. 1556/2022, începând cu data de 1 ianuarie 2023 „beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii si indemnizate socială pentru pensionari de pană la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum fi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările si completările ulterioare.”

 

Facem mențiunea că, modificarea prin H.G. nr. 1556/2022 a plafonului de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pensionarii beneficiari ai programului social al Guvernului, de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv, s-a realizat având în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2023 care, potrivit prevederilor art. 86 alin. (2) lit. b)^2 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, va fi de 1.785 lei.

 

Totodată, prin OUG nr. 168/2022[1] s-a reglementat acordarea în anul 2023 a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei (art. X).

 

Potrivit art.XV alin.1 din același act normativ, ajutorul financiar prevăzut la art.X, nu nu se ia în calcul la stabilirea plafonului prevăzut de H.G. nr.186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.

 

Astfel, ajutorul financiar nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.608 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul programului social al Guvernului.

 

 

                                   Director – General

                                    ec. Vasile Eugenia                                                      Director executiv

                                                                                                          al Direcţiei relaţii contractuale,

                                 j.Nuță Romeo

 

 


[1] OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative