Potrivit Ordinului comun  al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 388/186/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2015 a Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, persoanele asigurate au dreptul la consultatii preventive.
În cadrul consultaţiilor preventive copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, beneficiază anual de consultatii si investigaţii paraclinice - analize de laborator,(prevazute de normele metodologice) pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Toti asiguratii incadrati in categoria persoane asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani – au dreptul la consultatii preventive o dată la 3 ani calendaristici, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare, pentru stabilirea riscului individual conform normelor metodologice. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual.
Toti asiguratii incadrati in categoria persoane asimptomatice cu vârsta > 40 ani, au dreptul la consultatii preventive anual - pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare, pentru stabilirea riscului individual conform normelor metodologice.
În cadrul consultaţiilor preventive asiguraţii asimptomatici cu vârsta peste 18 ani, anual respectiv odată la 3 ani, beneficiază de investigaţii paraclinice - analize de laborator, (prevazute de normele metodologice) pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Contravaloarea acestor investigaţii paraclinice se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice - analize medicale de laborator, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Serviciile medicale mai sus mentionate se vor acorda avandu-se in vedere prevederile Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 44/2010 care prevede la art. 2 ,, Medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele medicale au obligaţia să acorde serviciile medicale contractate cu casele de asigurări de sănătate pe baza unei programări…”.

                                

                                                     CONDUCEREA CAS TELEORMAN