Bugetul pentru servicii medicale, medicamente și materiale sanitare a fost suplimentat

 

Prin Ordonanța 63/2017, care prevede rectificarea bugetului de stat, a fost suplimentat cu 11.880.380 de lei bugetul alocat serviciilor medicale, medicamentele cu și fără contribuție personală, precum și pentru dispozitivele medicale. În ceea ce privește medicamentele cu și fără contribuție personală, bugetul a fost suplimentat cu 3.835.000 de lei, la fel și bugetul medicamentelor compensate cu 90% pentru asigurații cu pensii sub valoarea de 900 de lei (suplimentare de 190.000 de lei).

            O componentă distinctă care a beneficiat de suplimentare este reprezentată de  medicamentele pentru boli cronice cuprinse în programele naționale – 1.897.120 lei. Din această sumă, cea mai mare parte este alocată programului național de diabet (1.050.780 lei). Buget suplimentar au primit și medicamentele pentru tratamentul bolilor rare (138.620 lei pentru fibroză pulmonară idiopatică și 667.720 lei pentru tratamentul bolii Duchenne).

            „Prin această suplimentare este asigurat și bugetul necesar până la finele anului celor patru pacienți aflați în evidență cu pompe de insulină. Este vorba despre 5.150 de lei. O veste bună vine pentru segmentul dispozitivelor medicale, în sensul că suplimentarea de 731.000 de lei acoperă întreaga listă de așteptare, începând cu 1 aprilie. Noi îi vom contacta pe fiecare în parte, însă asigurații care au depus cereri pentru procurarea unui dispozitiv la Casa județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin sunt rugați să se prezinte la sediul instituției cu prescripția medicală reînnoită pentru a beneficia de dispozitivul solicitat“, a precizat ec. Mirela Zeman, președintele – director general al CJAS Caraș-Severin.

            De sumele nou alocate va beneficia și medicina de familie (1.591.000 de lei), activitatea fiind acoperită până la finele acestui an. Specialitățile clinice au primit o alocare bugetară de 53.000 de lei, asistența stomatologică – 35.000 de lei (suma contractată fiind alocată începând cu luna octombrie), iar o suplimentare de 381.000 de lei a fost alocată investigațiilor paraclinice. Suma contractată va fi distribuită, pe acest segment, din luna octombrie, astfel încât să fie redusă, pe cât posibil, perioada de așteptare de la primirea biletului de trimitere și până la efectuarea investigațiilor necesare.

            De asemenea, pentru activitatea spitalelor din Caraș-Severin au fost alocați 3.105.000 de lei.