VA  facem cunoscute următoarele precizări privind medicamentele ce fac obiectul contractelor cost volum

 

  1. În Monitorul Oficial al României partea I nr. 900 si 900 bis din data de 16.11.2017 a fost publicat Ordinul MS/CNAS nr. 1303/1185/2017 privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Sănătătii si al Presedintelui Casei Nationale de Asigurări de Sănătate nr. 1301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internationale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguratii, cu sau fără contributie personală, pe bază de prescriptie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, prin care au fost aprobate si protocoalele terapeutice aferente următoarelor medicamente ce fac obiectul noilor contracte cost volum încheiate de CNAS cu detinătotii de autorizatii de punere pe piată / reprezentantii legali ai acestora:
    • NIVOLUMABUM – pentru indicatiile:
  1. „tratamentul cancerului bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, local avansat sau metastazat, după tratamentul anterior chimioterapic la adult
  2. monoterapie pentru tratamentul carcinomului renal după terapie anterioară la adulti
    •  -  CARFILZOMIBUM  - pentru indicatia „în combinatie cu dexametazonă          pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu la care s-a administrat cel putin o terapie anterioară
    • TICAGRELOR – pentru indicatia „prevenirea evenimentelor aterotrombotice la pacientii adulti cu sindrom coronarian acut - angină instabilă, infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI) sau infarct miocardic cu supradenivelare de ST (STEMI) în asociere cu cu acid acetilsalicilic (AAS), pacienti tratati prin proceduri interventionale percutane, numai după implantarea unei proteze endovasculare (stent)”.

 

  1. Referitor la prescrierea si eliberarea medicamentului DCI NIVOLUMABUM în cadrul programului national de oncologie (PNS 3):

         La precrierea medicamentului Nivolumabum se vor utiliza obligatoriu, pe foile de condică / prescriptii medicale (după caz), codurile de diagnostic ce corespund indicatiilor pentru care a fost transmis în PIAS si confirmat formularul specific, respectiv:

 

La eliberarea medicamentului din farmacia cu circuit închis si implicit la raportarea lunară a datelor de consum, este obligatorie înregistrarea codului de diagnostic, asa cum acesta a fost precizat de medic pe foaia de condică / prescriptia medicală (după caz).

 

În acest sens, începând cu raportarea aferentă lunii decembrie 2017, în PIAS va fi introdusă regula de validare PHM 328, la nivel de eroare, ce va urmări ca, pentru toate medicamentele eliberate pe PNS3, câmpul „cod de diagnostic” să fie obligatoriu completat conformul nomenclatorului ICD10 (999 coduri de boală). Totodată, în cadrul regulii PHM 238 se va verifica ca pentru DCI Nivolumabum câmpul „cod de diagnostic” să fie completat cu unul din cele 3 coduri prevăzute în protocolul therapeutic, aferent fiecărei indicații în parte, respective: 117,111 sau 137.

 

  1. Referitor la prescrierea medicamentului DCI Ticagrelor

   Conform protocolului terapeutic aprobat prin Ordinul MS/CNAS nr. 3/1/2015 cu modificările si completările ulterioare, tratamentul se prescrie la fiecare 28 de zile, având în vedere faptul că ambalajul sub care se prezintă acest „Blister calendar transparent din PVC –PVdC/Al (cu simbolurile soare/lună) x 56 compr. film” este nefractionabil. Durata maximă tratamentului pentru indicația pentru care s-a încheiat contractul cost volum este de 12 luni.

 

            Vă rugăm ca prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în sistemul     de asigurări sociale de sănătate să se realizeze cu respectarea prevederilor protocoalelor terapeutice.

             Protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1303/1185/2017 privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Sănătătii si al Presedintelui Casei Nationale de Asigurări de Sănătate nr. 1301/500/2008 sunt publicate pe pagina web a CAS Mehedinti

           

                Cu consideratie,        

       

 

 

  PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL                                           MEDIC ŞEF

                     EC. IONUT LĂTA                                                      DR. DANIELA TORSIN