Va aducem la cunostința că incepând cu data de 15 decembrie 2021 "Dosarul Electronic de Sanatate" (DES) are toate funcționalitățile testate si disponibile online.

 

Sistemul “Dosarul Electronic de Sanatate” (DES) – proiect cu finantare europeana, a intrat in faza de productie, iar pentru medicii de familie care utilizeaza aplicatiile SIUI DESKTOP Standard,  noua versiune de SIUI-MF 4.0 este disponibila pentru descarcare si utilizare la adresa:

http://siui.casan.ro/cnas/siui_4.0/versiuni

 

In acesta faza a proiectului nu este vorba de o testare, ci de utilizare efectiva cu date reale, sistemul fiind in concordanta cu legislatia in vigoare privind sistemul sanitar.

 

Conform prevederilor art. 29 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare, medicii de familie au obligatia asigurarii conditiilor de mobilitate a informatiei medicale in format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului (DES).

 

In situatia in care medicii de familie utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu acest sistem din platforma informatica din asigurarile de sanatate, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure conditiile de securitate si confidentialitate in procesul de transmitere a datelor.

 

Totodata potrivit art. 270 din actul normativ mai sus mentionat, CNAS organizeaza şi administreaza Platforma informatica din asigurarile de sanatate, care cuprinde: sistemul informatic unic integrat (SIUI), sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate (CEAS), sistemul national de prescriere electronica (PE) si sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului (DES), asigurand interoperabilitatea acestuia cu solutiile de e-Sanatate la nivel national, pentru utilizarea eficienta a informatiilor in elaborarea politicilor de sanatate si pentru managementul sistemului de sanatate.

 

Manualele de utilizare atat a aplicatiei desktop cat si a portalului DES sunt diponibile pe site-ul CNAS la adresa :

http://www.cnas.ro/despre-noi/proiect-sistem-informativ-dosarul-electronic-al-pacientului

 

Portalul DES este accesibil la adresa:

www.des-cnas.ro

 

Pacienții se pot conecta la portalul DES de la orice dispozitiv cu conexiune la internet, prin accesarea www.des-cnas.ro și urmând instrucțiunile afișate pe pagină.

Accesarea DES de către pacient se poate face in baza unei matrici de securitate si a parolei stabilite de acesta. Orice medic inregistrat in sistem poate genera si inmâna pacientului matricea de securitate. In 3 zile dupa primirea matricei de securitate, pacientul trebuie sa acceseze DES pentru a-și defini parola personala

 

 

Fișiere atașate

DES-Anonimizare.pdf Manual de utilizare MF_public.pdf Manual Portal Extern DES - Medici_public.pdf DOSAR ELECTRONIC.docx