Conform prevederilor art. 127, alin. (1) și (6) din Acordul privind retragerea UK din UE, legislația UE privind libera circulație a cetățenilor va continua să se aplice în relația cu UK pe parcursul perioadei de tranziție (1 februarie – 31 decembrie 2020). Acest lucru presupune continuarea aplicării prevederilor Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2009, precum și a Directivelor nr. 2011/24/ privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere și nr. 2012/52/UE de stabilire a unor măsuri pentru facilitatea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat, prin aplicarea directă a Acordului privind retragerea UK din UE, pentru asigurații britanici și asigurații români aflați pe teritoriul României, respectiv pe teritoriul UK.


Referitor la documentul portabil S2 (sau formularul E112), vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), lit. (b) din Acordul privind retragerea UK din UE, persoanele asigurate în România sau în UK pot solicita tratament planificat la unul din furnizorii de servicii medicale de pe teritoriul UK, respectiv de pe teritoriul României, până la încheierea perioadei de tranziție, 31.12.2020, chiar dacă tratamentul planificat va avea loc după încheierea perioadei de tranziție.


Cu privire la valabilitatea CEASS-ului, vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), lit. (c) din Acordul privind retragerea UK din UE, persoanele asigurate în România sau în UK care se află la încheierea perioadei de tranziție, 31.12.2020, pe teritoriul UK, respectiv pe teritoriul României, beneficiază de prestații de boală devenite necesare la unul din furnizorii de servcii medicale din sistemul de asigurări de sănătate, în baza CEASS-ului valabil, până la încheierea șederii lor.

 

 

Fișiere atașate

Acord retragere - RO.pdf