Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

CNAS PROPUNE CA PROBLEMA TAXEI CLAWBACK SĂ FIE SOLUŢIONATĂ ÎN TERMEN DE O LUNĂ

 

Preşedintele CNAS, conf. univ. dr. Marian Burcea, a propus, în cadrul conferinţei International Health Forum 2017, ca proiectul de reevaluare a taxei clawback să fie elaborat şi prezentat premierului Sorin Grindeanu în termen de o lună. Propunerea survine ca urmare a nemulţumirilor exprimate de producătorii de medicamente faţă de modul cum se calculează în prezent această taxă.

Ministerul Sănătăţii şi CNAS au demarat deja dialogul cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru conturarea unui nou mecanism al taxei clawback, iar proiectul legislativ urmează să fie elaborat în parteneriat cu Ministerul Finanţelor şi cu comisiile parlamentare de sănătate.

În condiţiile în care consumul de medicamente compensate a crescut spectaculos în ultimii ani, CNAS consideră taxa clawback un instrument necesar pentru monitorizarea raportului cost-volum în cadrul acestui consum.

„Orice mecanism este perfectibil, iar taxa clawback nu face excepţie. Trebuie să identificăm un mecanism al taxei care să răspundă pe termen mediu şi lung principiilor de transparenţă, predictibilitate şi sustenabilitate, iar totodată să permită accesul asiguraţilor la medicamente ieftine” – consideră Marian Burcea, preşedintele CNAS.

 

Biroul de presă