Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

CNAS salută decizia Ministerului Sănătăţii  de a solicita Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman.

Astfel, se pun în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Săntăţii nr. 75 emis în anul 2009, care prevede că  preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactulizarea preţului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de preţ va ajunge  până la 20%.

Prin reevaluarea preţurilor la medicamente se estimează că se va realiza o ecomonie substanţială în anul 2015, fonduri care vor rămâne în sistem şi vor fi utilizate pentru finanţarea terapiilor inovatoare.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un număr mai mare de pacienţi cu aceleaşi costuri, iar diferenţa de bani pe care o vom economisi astfel,  o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Mă refer aici la tripla terapie,  interferon free şi nu numai. Chiar dacă avem aceşti bani, vom  încheia contracte cost-volum-eficienţă care să asigure accesul la aceste tratamente unui număr cât mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea , preşedintele CNAS.

 

                                                                                                     Biroul de presă