Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Din datele furnizate de CN Poşta Română privind stadiul de distribuire a cardului naţional de sănătate, vă informăm că din data de 19 septembrie până în 6 noiembrie 2014 CN Poşta Română a predat peste 10,7 milioane de carduri de sănătate către asiguraţi. Astăzi, rata de distribuire a cardurilor preluate prin servicii poştale este de aproximativ 95% la nivelul intregii ţări.

Procesul de predare- primire a cardurilor de sănătate în vederea distribuirii continuă conform organizării interne a CN Poşta Română, în conformitate cu acordul cadru şi contractele subsecvente încheiate cu CNAS şi casele de asiguări de sănătate.

Apreciem că procesul de distribuire prin servicii poştale se va încheia în jurul datei de 15 decembrie 2014.

Pe măsură ce expiră termenele de livrare prin servicii poştale, cardurile care nu au fost înmânate asiguraţilor au fost predate sau sunt în curs de predare către casele de asigurări de care aparţin. Termenul de predare către casele de asigurări este de 10 zile lucrătoare după expirarea termenului de distribuire.

CNAS şi casele de asigurări de sănătate vor informa asiguraţii în momentul când demareaza activitatea de distribuire a cardurilor prin intermediul caselor de sănătate.

În municipiul Bucureşti au fost preluate în reţeaua poştală 1,4 milioane de carduri dintre care au ajuns la asiguraţi prin servciile poştale 1,1 milioane de carduri. Astfel 81% din bucureştenii asiguraţi au primit până în prezent cardul de sănătate. Diferenţa de carduri se află încă în reţeaua poştală şi, în cazul cardurilor care au depăşit termenul de 20 de zile alocat distribuirii prin servicii poştale, ele iau drumul caselor de asigurări de care aparţin.

Pentru Bucureşti, rata de success a distribuirii prin servicii poştale este în acest moment de peste 90%.

După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. În această perioadă vor fi identificate şi rezolvate eventualele probleme în funcţionalitatea cardului.       

Dupa această perioadă de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.

Cardul naţional de sănătate este un proiect de interes naţional care are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenţei asiguratului la furnizorul de servicii medicale .

 

 

                                                                                        Biroul de presă