Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

În urma apariției în spațiul public a unor afirmații neconforme cu realitatea referitoare la poziția CNAS față de trimiterea în Belgia, la tratament, a tânărului din Piatra Neamț care a suferit arsuri în cursul zilei de miercuri, 31 octombrie a.c., facem următoarele precizări:

  1. În urma verificărilor efectuate în cazul celor doi pacienți arși, trimiși în vară la tratament în Belgia, s-a ajuns la concluzia că este vorba de un accident de muncă. Menționăm că în conformitate cu legislația română în vigoare costurile tratamentelor medicale necesare ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale nu sunt acoperite de asigurarea socială de sănătate, ci de asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

  2. La ora actuală, România nu are datorii față de Belgia pentru serviciile medicale acordate cetățenilor români pe teritoriul acestui stat. Ultimele facturi transmise de partea belgiană către CNAS sunt cele aferente semestrului II al anului 2017. Conform regulamentelor europene, facturile se pot achita în termen de 18 luni de la momentul primirii la CNAS, însă aceste plăți au fost efectuate până acum de partea română într-un interval mai scurt, de circa 12 luni, ceea ce a condus la o relație bună cu partea belgiană.

  3. Tot în conformitate cu reglementările europene în vigoare, decontările între statele membre ale UE/SEE/Confederația Elvețiană pentru serviciile acordate în străinătate nu se fac niciodată direct cu unitățile medicale în care s-au acordat serviciile respective, ci la nivelul organismelor de legătură desemnate de statele respective. Cu alte cuvinte, instituțiile omoloage CNAS din celelalte state membre ale UE/SEE/Confederația Elvețiană colectează de la unitățile medicale de pe teritoriul lor facturile aferente serviciilor medicale acordate cetățenilor români și apoi le transmit către CNAS. Plata acestor facturi se face de CNAS către instituțiile omoloage, care mai departe își reglează situația financiară cu unitățile medicale de pe propriul teritoriu conform legislației interne a fiecărui stat în parte. Similar, în cazul cetățenilor străini tratați pe teritoriul României în baza prevederilor regulamentelor europene, CNAS colectează facturile emise de unitățile sanitare din țară și le transmite către instituțiile omoloage din alte state, iar acestea efectuează plata facturilor către CNAS.

  4. CNAS a emis cu celeritate formularul S2 necesar pentru ca cheltuielile aferente serviciilor medicale ce vor fi acordate în Belgia să poată fi decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru tratarea în străinătate a pacientului din Piatra Neamț.

Biroul de presă