Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Preşedintele CNAS Laurenţiu Mihai îşi încheie astăzi mandatul, lăsând în urmă un proiect de Contract-Cadru care va îmbunătăţi semnificativ accesul asiguraţilor la servicii şi investigaţii medicale şi va reduce birocraţia din sistemul de sănătate, atât pentru pacienţi cât şi pentru medici. Totodată, în timpul mandatului său a fost întărită disciplina în cheltuirea banului public, au fost iniţiate controale pentru depistarea şi evitarea fraudelor şi a fost demarată o analiza asupra funcţionării sistemului informatic.

„Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care ţara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru” – declară Mihai.

Principala problemă a sistemului este subfinanţarea acestuia. „Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare” – spune Laurenţiu Mihai. El adaugă că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei.

“Modul de finanţare al sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aş fi dorit s-o iniţiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condiţiilor pentru un acces mai rapid al pacienţilor la servicii şi investigaţii medicale şi un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcţionarea defectuoasă a acestuia” – afirmă Mihai.

Laurenţiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârşitul lunii noiembrie 2017. “Plec de aici nu pentru că mi-am terminat treaba, ci pentru că mi se pare firesc ca atunci când vine un nou guvern să-şi stabilească singur echipa cu care lucrează” – încheie el.