Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca amenintarile Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti si din Ilfov cu nesemnarea contractelor pe anul viitor cu casele de asigurari de sanatate nu au nici o baza reala.

Argumentele respectivei asociatii sunt in evidenta contradictie atat cu prevederile legii bugetului de stat pe anul viitor, cat si cu cele ale contractului-cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2007. Afirmatiile conform carora cabinetele medicilor de familie vor falimenta anul viitor sunt false, in conditiile in care fondurile alocate acestui domeniu vor avea o crestere fara precedent de 50% fata de anul in curs, ceea ce se va reflecta in majorarea platilor catre medicii de familie cu 40% pentru pacientii inscrisi pe listele lor (punctul per capita), si cu 6,5% pentru serviciile oferite acestora (punctul per serviciu). De asemenea, va creste si numarul serviciilor medicale ce vor fi decontate medicilor de familie de catre casele de asigurari de sanatate (de exemplu, pentru monitorizarea pacientilor cu diabet).

Neintemeiate sunt insa si afirmatiile ca medicii de familie vor fi sufocati de birocratie: si pana acum, ei au avut obligatia de a solicita pacientilor documente din care sa rezulte calitatea de asigurat a acestora. Prin noul contract-cadru, li se cere medicilor de familie doar ca pacientii care nu mai indeplinesc calitatea de asigurat sa fie trecuti pe o lista speciala, in loc sa fie scosi complet din evidente. Aceasta solicitare are ca scop mentinerea unei minime supravegheri medicale asupra respectivilor pacienti, serviciile aferente fiind decontate de casele de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, masura vine si in sprijinul medicilor de familie, deoarece in limita minima de 1000 de pacienti necesara pentru incheierea de contracte cu casele de asigurari vor fi inclusi si pacientii neasigurati, care pana acum nu erau luati in calcul. Pentru reducerea birocratiei, Casele de asigurari au renuntat sa mai ceara medicilor depunerea listelor de pacienti atat in format electronic cat si pe hartie, ca pana acum. De anul viitor va fi suficient doar formatul electronic. In privinta formalitatilor de scriere a retetelor, acestea nu au fost in nici un fel ingreunate. Afirmatiile conform carora retetele trebuie scrise in trei exemplare sunt cel putin tendentioase, deoarece cele trei exemplare nu trebuie scrise separat, fiecare in parte, hartia speciala a retetelor avand proprietati copiative.

CNAS considera aceste precizari clarificatoare pentru medicii care sustin nesemnarea contractelor pe anul 2007, continuarea mentinerii actualei lor pozitii neputand denota decat existenta altor motive decat cele invocate.

In privinta afirmatiilor Colegiului Farmacistilor conform carora cozile la farmacii vor reaparea din cauza plafoanelor la medicamente, precizam ca criteriile de repartizare a fondurilor au fost negociate cu acest organism si acceptate sub semnatura. Criteriul adresabilitatii in repartizarea fondurilor a fost majorat de la 20% la 80% in decursul ultimului an. Mai mult, pentru anul viitor a fost prevazuta si o crestere cu 15% a fondurilor alocate medicamentelor compensate si gratuite. In decursul ultimilor trei ani aceste fonduri au fost crescute nominal de doua ori si jumatate, crestere care in termeni reali este chiar mai mare, deoarece leul s-a apreciat in raport cu principalele valute, ceea ce a dus la scaderea preturilor in moneda nationala a medicamentelor si substantelor active importate. In plus, pentru o serie de boli grave – diabet, hepatite cronice, ciroze hepatice, poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, artrita juvenila, acromegalia si boala Gaucher – farmaciile nu vor mai avea plafon la eliberarea de medicamente specifice, valoarea contractului fiind orientativa. In aceste conditii, afirmatiile despre reaparitia cozilor reprezinta un factor de presiune care poate duce la formarea de cozi, datorita panicarii pacientilor si crearii unei false impresii de lipsa de resurse, ca metoda de negociere in vederea sporirii bugetelor doar la anumite farmacii.

Datele referitoare la finantarea medicinei primare si a medicamentelor compensate si gratuite in anul 2007 au fost anuntate public recent si se gasesc pe site-ul de Internet al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro, la sectiunea «Informatii publice».