Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Din anul 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) este declarat drept o urgenţă de sănătate publică la nivel global de World Stroke Organization (WSO). Motivul este că în lume la fiecare două secunde o persoană suferă un AVC şi la fiecare cinci secunde cineva va deceda din cauza unui AVC.

În Europa, AVC este a doua cauză de decese prevenibile, conform Eurostat. Şi în România, AVC reprezintă o problemă de sănătate publică, fiind a doua cauză de deces (54.000 pe an), după bolile cardiovasculare.

80% din cazurile de AVC pot fi prevenite, deoarece sunt provocate de factori de risc modificabili, precum hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială, alte boli cardiovasculare preexistente, nivelurile crescute de colesterol, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activităţii fizice sau dieta defectuoasă. Dacă hipertensiunea arterială şi nivelul colesterolului sunt factori de risc a căror detecţie a intrat în rutina profesioniştilor din domeniul sănătăţii, fibrilaţia atrială rămâne în peste 60% din cazuri nedetectată, deşi circa o treime din AVC sunt datorate acestei aritmii cardiace.

În acest context, Ziua Mondială a AVC (29 octombrie), inițiată de WSO, are ca scopuri principale creşterea gradului de conştientizare a modalităţilor de prevenire şi tratament a acestei afecţiuni şi asigurarea unei mai bune îngrijiri şi susţineri a supravieţuitorilor AVC.

CNAS susţine depistarea precoce a riscului de AVC şi tratamentul acestei afecţiuni prin finanţarea investigaţiilor medicale, medicamentelor, serviciilor medicale spitaliceşti, în ambulatoriu, la domiciliu şi de recuperare, precum şi a dispozitivelor medicale necesare, aliniindu-se astfel obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2025.