Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Ziua Mondială a Trombozei (13 octombrie) este o campanie globală care are ca scop principal reducerea numărului de îmbolnăviri şi de decese cauzate de boala respectivă, prin creşterea nivelului de conştientizare a cauzelor trombozei, a factorilor de risc, a semnelor şi simptomelor acesteia, precum şi a mijloacelor de prevenţie şi tratament.

Tromboza, formarea unui cheag de sange în interiorul unui vas sanguin, este principala cauză de îmbolnăvire şi deces din lume. Unul din patru decese este cauzat de tromboză, iar 60% din cazurile de tromboză sunt asociate cu spitalizarea, ca urmare a imobilizării prelungite în condiţii de boală, conform datelor Societăţii Internaţionale de Tromboză şi Hemostază (ISTH).

În anul 2016, în România au beneficiat de tratament în spitalizare continuă pentru tromboză venoasă 40.969 pacienţi, iar pentru tromboză arterială 71.979 pacienţi. În ambulatoriu, au fost trataţi, cu aceleaşi diagnostice, 17.409 pacienţi.

CNAS susţine tratarea trombozei precum şi a complicaţiilor acestei boli (care includ tromboembolismul pulmonar, infarctul miocardic şi cerebral etc.) prin compensarea medicamentelor specifice şi prin finanţarea serviciilor medicale necesare diagnosticării şi tratării afecţiunii, aliniindu-se astfel obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile, inclusiv de tromboză, până în anul 2025.

Totodată, atragem atenţia că riscul de tromboză poate fi redus printr-un stil de viaţă sănătos, dar şi prin diminuarea imobilizării prelungite a pacienţilor în condiţii de boală.

 

                                                                                                                             Biroul de presă