C O M U N I C A T

Privind procedura de acordare a serviciilor medicale pentru cetăţenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României

 

 

       Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă  procedura de acordare a serviciilor medicale pentru cetăţenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României:

       Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, precum și de serviciile cuprinse în cadrul programelor naționale curative în aceleaşi condiţii ca şi persoanele asigurate din România.

        Furnizorii aflaţi în relaţie contractuală vor transmite Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea pentru aceste categorii o copie a documentului de trecere a frontierei, acceptat de statul român, pe adresa de e-mail cardvn@casvn.ro, subiectul: documente Ucraina, în format electronic, semnat cu semnătură electronică calificată, iar o copie a acestui document se păstrează la furnizor.

     Documentele de trecere a frontierei acceptate de către statul român sunt: paşaport (simplu, diplomatic, comercial, de urgenţă, temporar), documentul de călătorie pentru refugiați /azil/ apatrizi (DC 1951, DC 1954), document de călătorie sau tranzit, titlu de călătorie, laissez-passer, carnet de marinar, cartea de identitate.

      Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea va comunica în timp util furnizorului de servicii medicale codul de identificare alocat de sistem, pentru ca aceştia să poată raporta în termen, ca şi pentru asiguraţii români, serviciile medicale prestate. De asemenea, specificăm faptul că se vor ţine evidenţe distincte, se vor face raportări disticte şi vor factura distinct aceste servicii medicale.

    Categoriile au fost create special pentru evidența informatizată a acestor persoane, fiind denumite Cetățenii din statele succesoare ale URSS (Ucraina, Federația Rusă și Republica Armenia) beneficiari ai Convenţiei ratificată prin Decretul nr.165/1961 (aferentă codului 425), respectiv Cetățeni străini sau apatrizi aflați în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care intră în România și nu solicită o formă de protecție, conform Legii nr. 122/2006 și care nu sunt beneficiari ai Convenției ratificată prin Decretul nr. 165/1961 (aferentă codului 426).

 

Conducerea

Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea