1. Cetăţenii care provin din state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Economic European

La prima prezentare la Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea obţinerii permisului de ședere în Romania, cetatenii străini (care provin din state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Economic European) trebuie sa prezinte o asigurare internațională de sănătate sau o asigurare de sănătate incheiata la o fima privata din Romania, prin care să-i fie asigurată asistenâa medicală în caz de urgențe medico-chirurgicale.

După obţinerea permisului de ședere în Romania, cetatenii străini au obligatia de a se asigura în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și de a achita contribuţia la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (care se colectează de către Ministerul Finanțelor prin ANAF). După efectuarea plăţii la ANAF, cetăţeanul străin se va adresa instituţiei noastre – CAS Cluj și va prezenta documentul care justifică achitarea contribuţiei la fondul de sănătate și permisul de ședere în Romania. În baza acestor documente va fi înregistrat ca persoană asigurată şi va avea dreptul de a beneficia de pachetul de bază de servicii medicale, în aceleași condiții ca și cetăţenii români asigurați.


 

2. Cetăţenii care provin din state membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Economic European (UE/SEE)

La prima prezentare la Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea obţinerii Certificatului de înregistrare în ţară, cetăţenii care provin din state membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Economic European trebuie să prezinte Cardul european de sănătate, eliberat de autoritatea competentă pe linie de asigurări sociale de sănătate din ţara de unde provin. După obţinerea dreptului de şedere în ţară (a Certificatului de înregistrare) aceşti cetăţeni au obligaţia de a anunţa autoritatea din ţara de domiciliu cu privire la stabilirea reşedinţei pe teritoriul României. În funcţie de legislaţia specifică, autoritatea competentă pe linie de asigurări sociale de sănătate din ţara membră UE sau SEE va decide unde rămâne asigurată persoana respectivă. Astfel: