INFORMARE LEGISLATIVA

 

  1. Prin Legea nr. 186/2019 au fost modificate și completate prevederile art. 225 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fiind reglementate situațiile în care, anumite categorii de persoane, care beneficiază în prezent de asigurare fără plata contribuției conform prevederilor legale în vigoare, sunt scutite de la coplată și pot accesa servicii de îngrijire medicală, inclusiv în situația în care nu dețin cod numeric personal la momentul prezentării la furnizorii de servicii medicale, urmând ca furnizorii de servicii medicale să anunțe autoritățile competente în vederea demarării procedurilor de încriere în registrul de stare civilă și de alocare a codului numeric personal (CNP).
  2. Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 225 alin. 2-4 din Legea nr. 95/2006, astfel cum acestea au fost modificate de Parlamentul României, în cuprinsul art. III din Legea nr. 186/2019 s-a elaborat procedura de cooperare instituţională între organele de poliţie, serviciile de asistenţă socială şi unităţile medicale.
  3. Aceasta a fost aprobată prin Ordinul nr. 3021/168/2145/12142/697/2023 Ordin al ministrului sănătății, al ministrului muncii și solidarității sociale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat în Monitorul Oficial  nr. 1087 din 04 decembrie 2023.
  4. Astfel, plecând de la faptul că:

a fost necesară identificarea unor soluții de comun acord cu toate instituțiile implicate în acest proces, astfel încât persoanele care intră în câmpul de aplicare al acestei norme să poată fi identicate într-o procedură de urgență, astfel încât să poată fi respectate prevederile legale privind acordarea serviciilor medicale pentru aceste persoane.

   

Vă rugăm să accesati: https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--1087--2023.html

 

 

 

 

 

Fișiere atașate

Monitorul Oficial Partea I nr. 1087.pdf ANEXA 1 - DECLARATIE PROPRIE RASPUNDERE PERSOANA.pdf ANEXA 2 - DECLARATIE PROPRIE RASPUNDERE PERSOANA PT CARE SE SOLICITA SERV.pdf ANEXA 3 - FORMULAR DE IDENTIFICARE.pdf