Precizări, cu privire la  prevederile Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu aplicabilitate de la 1 iulie 2023, prin care este reglementată posibilitatea suplimentării valorii de contract în vederea acordării anumitor servicii medicale paraclinice,  respectiv:

 

Art. 77, alin. (5): “Pentru analizele medicale de laborator, recomandate de medicii de familie persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază precum şi pentru analizele şi investigaţiile medicale legate de sarcină recomandate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice. Pentru serviciile medicale paraclinice menţionate, furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este prevăzut prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.”

 

Art. 218: “(1) Investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se acordă pe baza biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice, întocmite distinct şi eliberate de medicii de familie, precum şi de medicii din ambulatoriul clinic de specialitate, care vor avea evidenţiat faptul că investigaţiile sunt recomandate pentru afecţiunile respective, potrivit anexei 2 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Efectuarea investigaţiilor paraclinice prevăzute la alin. (1), se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.

    (3) Pentru investigaţiile paraclinice prevăzute la alin. (1) furnizorii de servicii medicale paraclinice ţin evidenţe distincte.

    (4) Sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale, cu contravaloarea investigaţiilor paraclinice prevăzute la alin. (1).”

 

 

  1. Menționăm că potrivit prevederilor Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 2168/502/2023 privind aprobarea modelului unic al biletului  de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, pentru situaţiile în care se recomandă investigaţii paraclinice necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare sau investigaţii medicale paraclinice necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare - pentru afecţiunile respective, medicul care face recomandarea va menţiona pe formularul biletului de trimitere, după caz, următoarele:

         Pentru recomandarea investigaţiilor paraclinice necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare sau a investigaţiilor medicale paraclinice necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare - pentru afecţiunile respective, medicul care face recomandarea va întocmi bilet de trimitere distinct.

          Până la tipărirea noilor formulare de bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice și achiziționarea acestora de către furnizorii de servicii medicale, pentru situaţiile în care se recomandă investigaţii paraclinice legate de sarcină de către medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, se utilizează biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice - formular cu regim special, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2023;  medicul care va face recomandarea va completa bilet de trimitere distinct și va menționa „gravidă” pe formularul biletului de trimitere, aplicând totodată semnătura şi parafa.

 

2. În ceea ce privește situaţia în care, în cadrul consultaţiei de prevenţie acordate de către medicul de familie sunt recomandate atât analize medicale de laborator, cât şi investigaţii paraclinice de radiologie - imagistică medicală, se va întocmi bilet de trimitere distinct pentru analizele medicale de laborator recomandate, respectiv bilet de trimitere distinct pentru fiecare investigaţie de radiologie - imagistică medicală recomandată. În situaţia în care, între analizele medicale pe care medicul de familie le recomandă în cadrul consultaţiei de prevenţie se regăseşte testul Babeș-Papanicolau, se întocmeşte bilet distict pentru acest test.

Până la tipărirea noului formular de bilet de trimitere pentru investigaţii paraclinice în formatul prevăzut în anexa nr. 1e la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 2.168/502/2023, cu modificările și completările ulterioare, şi până la achiziţionarea acestuia de către furnizorii de servicii medicale, se utilizează biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice prevăzut în Anexa 1 f la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în formatul aprobat anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023 inclusiv.

În situaţia în care medicul de familie, în cadrul consultaţiei de prevenţie va recomanda investigaţii paraclinice de radiologie - imagistică medicală, în titlul biletului de trimitere prevăzut în Anexa 1f la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011, cu modificările şi completările ulterioare, va tăia cu o linie sintagma « analize medicale de laborator ».