Vă precizăm prevederile Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2023, respectiv: „În unitățile sanitare specializate în obstetrică-ginecologie care au în componență această specialitate, precum și laborator de analize medicale, se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări în regim de spitalizare de zi în scopul supravegherii sarcinii normale sau sarcinii cu risc crescut“.

În vederea prezentării pentru efectuarea serviciilor medicale în scop diagnostic caz în regim de spitalizare de zi în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 în care se prevede faptul că pentru serviciile medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi care se contactează şi în ambulatoriul de specialitate clinic nu este necesară prezentarea biletului de internare.

Totodată, în conformitate cu prevederile anexei 7 pct. 1.9 la Ordinul ministrului sănătății și preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru serviciile de supraveghere a sarcinii şi lăuziei — se decontează o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultație în primul trimestru de la naştere, iar serviciile medicale permit prezentarea direct la medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din ambulatoriu, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.