Vă precizăm  prevederile Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2023, privind modalitatea de completare a Planului de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare, respectiv:

         Perioada pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică și reabilitare este de maximum 21 zile/an/asigurat atât la copii cât și la adulți cu excepția pacienților cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral în primele 4 luni, pentru paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare şi pentru pacientele cu anexectomie, pentru marii arși, în primele 4 luni de la externare, când se decontează proceduri medicale specifice de medicină fizică și reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile/an/asigurat, aceste perioade putând fi fracţionate în maximum două fracțiuni, în funcţie de afecţiunea de bază la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică şi de reabilitare.

Astfel, numărul de zile corespunzătoare unei fracțiuni este stabilit de medicul de medicină fizică și de reabilitare, fracțiunile putând fi inegale; perioada pentru care se recomandă proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare poate fi inclusiv nefracționată.

Serviciile de medicină fizică şi de reabilitare se acordă de către furnizorii de servicii de medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu, pe baza Planului de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare eliberat de către medicii de medicină fizică și de reabilitare al cărui model se regăsește în anexa nr 11 B la OMS/CNAS nr 1857/441/2023 cu modificările și completările ulterioare, pentru perioade și potrivit unui ritm stabilite de către medicul de specialitate medicină fizică și de reabilitare.

Seria de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu stabilită de medicul medicină de fizică şi de reabilitare în ambulatoriu pe baza Planului de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare, decontată pentru un asigurat include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare ce se desfăşoară în stațiunile balneoclimatice se decontează maximum 4 proceduri/zi.

         Lista procedurilor de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu de care asigurații beneficiază în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate se regăseşte în Anexa 10 la Ordinul ministrului sănătății și președintelui CNAS nr. 1857/441/2023, cu modificările și completările ulterioare. Precizăm faptul că numărul maxim de proceduri/zi de tratament nu se referă la numărul de segmente tratate, ci la procedurile din lista anterior menționată.

Astfel, cu titlu de exemplu, în situația în care un asigurat are recomandare pentru laserterapie pentru două segmente (ex. cervical şi lombar), se consideră că acesta a beneficiat doar de o sngură procedură specifică de medicină fizică și de reabilitare, respectiv laserterapie. Totodată precizăm că, pentru creşterea accesului asiguratului la servicii medicale în ambulatoriu clinic de specialitate, nu există nicio reglementare care să împiedice prezentarea asiguratului la consultația oferită de medicul de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate în aceeaşi zi în care i s-a acordat o consultație de către medicul de familie.