ÎN ATENȚIA FURNIZORILOR AFLAȚI ÎN RELAȚII CONTRACTUALE CU CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE CARAȘ-SEVERIN

 

Cu aplicabilitate de la 1 iulie 2023, se menţin reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanță, respectiv:

I ÎN ASISTENȚA MEDICALĂ PRIMARĂ

1. Consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca și consultaţiile în cabinet pentru afecţiunile acute.

2. Consultaţiile pentru afecțiunile cronice pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi consultaţiile în cabinet pentru afecțiunile cronice.

Medicul de familie consemnează consultațiile medicale la distanță în registrul de consultații și fișa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Medicul de familie consemnează consultaţiile medicale la distanţă în registrul de consultații şi fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

II. ÎN ASISTENȚA MEDICALĂ AMBULATORIE DE SPECIALITATE PENTRU SPECIALITĂŢI CLINICE:

 

1. Consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare pot fi acordate şi la distanță, prin orice mijloace de comunicare şi se decontează conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile consultațiilor la cabinet pentru afecțiunile acute, fiind exceptate de la obligația prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

 

2. Consultaţiile pentru afecțiunile cronice pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare. Consultaţiile la distanță se acordă şi se decontează conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile consultaţiilor la cabinet pentru afecțiunile cronice, fiind exceptate de la obligația prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

Medicii de specialitate din ambulatoriul clinic şi medicii cu competenţă/atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative vor consemna consultaţiile medicale la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi al intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi vor emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

3. Terapiile psihiatrice pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare. Terapiile psihiatrice acordate la distanţă se acordă și se decontează conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile serviciilor diagnostice şi terapeutice acordate la cabinet. Medicii de specialitate din ambulatoriul clinic vor consemna terapiile psihiatrice acordate la distanță în fişa pacientului, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate.

          4. Serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, psiholog în specialitatea psihopedagogie specială – logoped pot fi acordate şi la distanță, prin orice mijloace de comunicare. Serviciile conexe acordate la distanță se acordă și se decontează conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile serviciilor conexe acordate la cabinet.

 

III. LA MEDICAMENTE:

 

1. În cazul prescripțiilor medicale electronice on-line emise ca urmare a unei consultații la distanță de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, asiguratul sau persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului prezintă/transmite farmaciei documentul transmis de medic prin mijloace de comunicare electronică sau poate printa documentul transmis de medic prin mijloace de comunicare electronică în vederea depunerii la farmacie.

2. În cazul prescripțiilor medicale electronice off-line emise ca urmare a unei consultații la distanță de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, asiguratul sau persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului poate printa documentul transmis de medic prin mijloace de comunicare electronică sau îl poate prezenta/transmite farmaciei în vederea printării acestuia.

Prin urmare, prevederile referitoare la posibilitatea acordării la distanță a consultațiilor pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare, a consultaţiilor pentru afecţiunile cronice, de către medicul de familie şi medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, respectiv de către medicul cu supraspecializare/competență/atestat de îngrijiri paliative, a terapiilor psihiatrice, a serviciilor conexe actului medical acordate de psiholog își mențin valabilitatea și după 1 iulie 2023, fiind în plus creată posibilitatea acordării la distanță şi a sfatului genetic.