COMUNICAT

NOI MĂSURI PENTRU ASIGURAREA ASISTENȚEI MEDICALE

 

Începând cu luna aprilie 2022, guvernul, la propunerea MS și CNAS, a stabilit o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, inclusiv pentru unele servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate curative în contextual actual epidemiologic, după încetarea stării de alertă. Printre măsurile luate de guvern, se numără:

 - În cadrul Programului național de supleere a funcției renale, finanțat de CNAS, pentru bolnavii care suferă de insuficiență renală cronică se asigură tratamentul continuu și gratuit prin decontarea de către casele de asigurări de sănătate a ședințelor de dializă, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale.

- Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora se acordă în continuare tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.

- Activitatea de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care au avut un rezultat pozitiv la testul efectuat pentru detecția virusului SARS-CoV-2 se realizează de către medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

- Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară, în cadrul programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății.

- Reamintim că, la data de 31 martie 2022 o serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, și-au pierdut valabilitatea, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea unor noi documente, cum sunt:

· biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;

· biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;

· recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu;

· recomandările medicale pentru dispozitive medicale, ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

· deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivelor medicale.

Nu sunt afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate.

 

http://www.casan.ro/casil//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/OUG_nr._44_Masuri_post_stare_de_alerta.pdf

Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița