În urma încheierii acordului-cadru între CNAS şi CN Poşta Română în data de 18 septembrie 2014, în zilele următoare va demara distribuirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate la nivel naţional, şi implicit în judeţul Ialomiţa.

          În perioada imediat următoare, în vederea utilizării cardurilor ce vor fi distribuite, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale este necesar să achiziţioneze cititoare de carduri. Pentru a veni în sprijinul lor, pe site-ul CNAS este afişată lista cu cititoarele de carduri compatibile cu sistemul informatic al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CEASS).

          În acest context vă informăm următoarele, conform cu Legea  95/2006 şi HG 900 din 01.09.2012, cu modificările şi completările ulterioare:

          „Cardul national de asigurari sociale de sanatate se emite pentru dovedirea calitatii de asigurat pentru furnizarea unor servicii medicale”, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani.

          “Termenul de valabilitate a cardului national este de 5 ani de la data emiterii.”

          La informaţiile înscrise pe cardul naţional au acces următoarele entităţi:

  1. CNAS şi casa judeţeană de asigurări de sănătate, cu excepţia editării datelor medicale pe cipul cardului.
  2. Medicul de familie la care este înscris asiguratul are acces la editarea datelor medicale înscrise pe cipul cardului national, precum si la citirea datelor înscrise atât pe cardul national, cât si pe cipul acestuia.
  3. Medicii specialisti, altii decât medicii de familie au acces numai la citirea datelor înscrise pe cardul national, respectiv cipul acestuia.
  4. Furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente, prin intermediul cardului national, vor realiza doar identificarea titularului cardului national în vederea eliberarii prescriptiilor medicale sau a dispozitivelor medicale.

 

“Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati în relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national în conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia. ”

“Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale au obligatia sa utilizeze Sistemul informatic al cardului national, iar în situatia în care se utilizeaza un alt sistem informatic acesta trebuie sa fie compatibil cu Sistemul informatic al cardului national, caz în care furnizorii sunt obligati sa asigure confidentialitatea în procesul de transmitere a datelor.”