INFORMARE PRIVIND ELIBERAREA CONCEDIILOR MEDICALE PENTRU

ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU AFECŢIUNI ONCOLOGICE

     Începând cu data de 16 aprilie 2022 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 24/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit acestei legi,  beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. (model acord pacient –anexa 15 la norme)

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient.

Cuantumul brut lunar al indemnizatei acordate în acest caz este de 85% din baza de calcul pentru indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din FNUASS. Codul de indemnizație este ”17”  și se va înscrie pe certificatul de concediu medical la rubrica Observații.

Atât asiguratul care îngrijeste pacientul cu afectiuni oncologice, cât si pacientul, au dreptul la minim o sedintă de evaluare psihologică clinică si minimum cinci sedinte de consiliere psihologică clinică. Costurile serviciilor furnizate de psiholog se vor suporta din bugetul FNUASS.

Indemnizatia pentru îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, sedintele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Asiguratii beneficiază de concediu medical și indemnizație dacă sunt îndeplinite cumulativ următoerele condiții:

a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare de minim 6 luni;

b) prezintă adeverinţa eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul.   (model adeverință - anexa 7^2 la norme)

Certificatele de concediu medical pentru îngrijirea pacientului oncologic se pot elibera și la o data ulterioară, numai pentru luna în curs sau pentru luna anterioară.

În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia prevăzută la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la durata maximă prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice. Documentele se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Casa de asigurări de sănătate transmite certificatul de concediu medical, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, beneficiarilor, respectiv angajatorilor, după caz. Certificatele de concediu medical care sunt transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, sunt semnate cu semnături electronice calificate.

Numărul de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice  se gestionează de către casele de asigurări de sănătate care au în evidență acești pacienți. Adeverința se solicită și se transmite pacientului sau aparținătorului, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7^2.  Beneficiarul concediului are obligaţia de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidenţă pacientul cu afecţiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere la distanţă.

Acte normative:

Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița

 

Fișiere atașate

Noutati CM aprilie 2022.zip