Către,

FURNIZORII DE SERVICII MEDICALE  AFLAȚI ÎN RELAȚIE CONTRACTUALĂ CU CAS BIHOR                                     

                                     

Referitor: Modalităţile de prescriere a produselor biosimilare

 

 

Prin prezenta vă reamintim obligativitatea respectării prevederilor art. 159 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023, cu privire la iniţierea, respectiv continuarea tratamentului specific unei afecţiuni cu produse biologice care se eliberează prin farmaciile comunitare, aferente denumirilor comune internaţionale pentru care, la momentul prescrierii, în lista preţurilor de referinţă aprobată prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există atât produsul biologic de referinţă cât şi produsul/produsele biosimilar/biosimilare al/ale acestuia;

 

„ART. 159

    (1) La iniţierea tratamentului specific unei afecţiuni cu produse biologice care se eliberează prin farmaciile comunitare, aferente denumirilor comune internaţionale pentru care, la momentul prescrierii, în lista preţurilor de referinţă aprobată prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există atât produsul biologic de referinţă cât şi produsul/produsele biosimilar/biosimilare al/ale acestuia, se prescrie un produs biosimilar.

    (2) La pacienţii la care tratamentul a fost iniţiat cu produsul biologic de referinţă, în termen de 12 luni de la data includerii în lista preţurilor de referinţă aprobată prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a primului produs biosimilar, sau mai devreme, dacă este posibil, se va realiza schimbarea produsului biologic de referinţă cu un biosimilar al acestuia, pentru cel puţin 50% dintre pacienţi, medicul având obligaţia de a prezenta pacientului informaţii legate de eficacitatea şi siguranţa administrării produselor biosimilare, de prescrierea interschimbabilă a produselor biosimilare cu menţinerea aceluiaşi beneficiu terapeutic precum şi informaţii legate de creşterea accesul, în condiţiile utilizării produselor biosimilare, a unui număr mai mare de pacienţi la medicamente suportate din bugetul FNUASS.

    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), la iniţierea şi/sau continuarea tratamentului, medicii pot prescrie produsul biologic de referinţă din motive medicale specifice pacientului, informaţii consemnate în documentele medicale şi prescripţia medicală electronică.

    (4) Prevederile alin. (2) şi (3) sunt aplicabile şi situaţiilor pentru care, la momentul prescrierii, în lista preţurilor de referinţă aprobată prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, există atât produsul biologic de referinţă cât şi produsul/produsele biosimilar/biosimilare al/ale acestuia.

    (5) Casa de asigurări de sănătate va monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice şi va transmite medicilor prescriptori a căror comportament de prescriere nu se circumscrie prevederilor alin. (1) - (4) un document de orientare cu privire la prescrierea interschimbabilă a produselor biosimilare cu menţinerea aceluiaşi beneficiu terapeutic, dar şi a profilului de siguranţă.„

 

Vă rugăm să luați toate măsurile care se impun cu privire la informațiile comunicate prin prezenta adresă.

 

Cu stimă,

 

 

 

  Director General

   Jr. Dulău Dorel

                        Medic Şef

                                                                                                           Dr .Gherman Mihaela