Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Comisia Europeană a lansat o aplicație pentru telefoane inteligente (smartphones) în care este explicat modul de folosire a cardului european de asigurări sociale de sănătate, arată Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

            Aplicația cuprinde informații generale despre Cardul european, numerele de telefon de urgență, tratamentele care sunt acoperite și costurile, modul de a depune o cerere de rambursare și pe cine să contactați în cazul în care ați pierdut Cardul. Aplicația este disponibilă în 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limbă la alta.

            Descărcați aplicația „Cardul european de asigurări sociale de sănătate” pe telefonul dvs. inteligent: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559

            Cardul oferă posesorilor, în caz de boală şi maternitate, în timpul călătoriilor și șederilor temporare în 31 de țări europene, acces la asistență medicală în cadrul sistemului de sănătate publică. Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului în cele 27 de țări ale UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția este în prezent disponibil ca aplicație pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android și Windows 7 Mobile.

            Posesorul Cardului european este îndreptățit să aibă, în caz de boală şi maternitate, acces la servicii medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare în respectivul stat, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara vizitată. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, statele membre au acordat îngrijiri medicale asiguraţilor români, în baza documentului mai sus menţionat. Media plăţilor efectuate în perioada 2008-2011 este de aproximativ 2,5 milioane de euro, pentru serviciile medicale acordate în baza Cardului european în străinătate.

            În prezent, peste 192 de milioane de persoane din Europa se află în posesia Cardului european de asigurări sociale de sănătate (sau a unui certificat de înlocuire a Cardului). Aceasta reprezintă peste 38 % din totalul populației UE.

 

 

                                                                                                                                                              Biroul presă