Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

3 MILIOANE DE REȚETE ELECTRONICE ÎN 4 LUNI DE ZILE

 

 București, 8 noiembrie 2012 – Miercuri, 7 noiembrie, a fost depăşit pragul de 3.000.000 de rețete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului pe 2 iulie 2012, ceea ce înseamnă aproximativ 75.000 de rețete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem. Dacă pentru atingerea pragului de un milion de reţete electronice a fost nevoie de aproximativ 3 luni de zile, farmaciștii și medicii au înțeles treptat importanța utilizării prescripțiilor în format electronic și după alte 23 de zile (17 octombrie) s-a atins pragul psihologic de 2 milioane.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă ce prescriu medicii se regăsește în ce eliberează farmaciile la prețuri compensate. Ca măsură suplimentară, rețeta electronică vine în sprijinul medicilor reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă și dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. Datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.

Pentru a ne asigura că proiectul este implementat cu succes până la 1 ianuarie 2013 de când va deveni obligatoriu, am luat mai multe măsuri, inclusiv vizite aleatorii și neprogramate la farmacii pentru a vedea dacă s-au făcut investițiile tehnice necesare și cum funcționează efectiv sistemul. Cu o viteză de răspuns de 5-8 secunde pentru fiecare rețetă eliberată, timpul de așteptare al pacienților la ghișeu s-a micșorat semnificativ”, spune dr. Doru Bădescu, Președintele CNAS. ”Din păcate mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adică asiguratul nostru, trebuie să caute o unitate care să îi poată onora rețeta electronică primită de la medic”, spune oficialul CNAS.

În continuare, CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera rețete electronice și informează medicii prescriptori asupra acelor unități care folosesc cu succes sistemul, pentru a îndruma pacienții în mod eficient. Totodată, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre rețete sunt stimulați financiar, conform reglementărilor legale în vigoare.

În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Națională pentru rețetele clasice, autocopiante – fapt ce va duce indirect la forțarea aderării la noul sistem, ne concentrăm și asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceștia să pună la dispoziție aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziționa softuri proprii de emitere a rețetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli”, explică dr. Doru Bădescu măsurile de stimulare a implementării sistemului, luate de CNAS.

 

Despre ”Rețeta electronică”:

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Compartimentul de presă