Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține prin corpul său de specialiști acțiunile care sunt menite să descurajeze abuzurile și fraudele din sistem.

 

În anul 2014 specialiștii Direcției Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă (DGMCA) din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au efectuat un numar de 1.776 de controale, în urma cărora au fost recuperate 2,31 milioane de  lei, iar în anul 2013 au fost recuperate 8,16 milioane lei, ca urmare a 9.943 acțiuni de control.  DGMCA este o structură specializată care a fost creată pentru a eficientiza activitatea de control a serviciilor medicale decontate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Prin procedee specifice definite în actele normative, DGMCA determină sumele decontate nelegal din FNUASS și dispune recuperarea acestora în limita competențelor legale.

 

În situațiile în care există  suspiciuni ale unor fapte de natură penală, competența cercetării revine organelor abilitate, cu care specialiștii DGMCA colaborează permanent.

 

De la 1 iunie a.c., în Contractul Cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări de sănătate pentru anii 2014/2015 sunt revizuite obligațiile furnizorilor  aflați în relație contractuală cu casele de asigurări pentru întărirea disciplinei contractuale.

 

Pe lângă intensificarea activităților de control şi întărirea disciplinei contractuale, CNAS implementează și alte instrumente care sunt menite să reducă fraudele din sistem:

 

 

În acest context facem apel la  asigurații noștri să participe activ, prin sesizări concrete, argumentate, la combaterea flagelului corupției din sistemul sanitar și la menținerea corectitudinii în administrarea banului public.

 

Biroul de presă